Кандидатите за поста на Тереза Мей се увеличават

Кандидатите да бъдат премиери след 7 юни са вече седем

Кандидатите за поста на Тереза Мей се увеличават

Снимка: БТА

884 ~ 2 мин. четене
Кандидатите за премиерския пост на Тереза Мей се увеличават, а всеки от желаещите да оглавят Консервативна партия, а с това да заемат и премиерския пост, смята, че ще успее там, където Мей се провали, пише Reuters. Настоящият министър-председател, която обяви, че на 7 юни ще се оттегли от поста, не успя да постигне консенсус около споразумението за Brexit и оставя страната крайно разделена по този въпрос и на прага на „хаотично напускане“.

До вчера бяха ясни имената на петима кандидати за поста - министърът на здравеопазването Мат Хенкок, министърът на външните работи Джереми Хънт, на международното развитие Рори Стюърд, бившият министър на труда и пенсиите Естър Маквей и бившият външен министър Борис Джонсън.

Сега към тях се присъединяват бившият министър за Brexit Доминик Рааб и бившият лидер на Консерваторите в Камарата на общините Андреа Ледсъм.

Рааб обеща, че ще се бори за по-справедлива сделка за Brexit. „Успешното осъществяване на Brexit ще изисква фокусиране, дисциплина и решителност. Като бивш адвокат във Форин офис и министър за Brexit аз имам необходимия опит“, написа Рааб в статия за в. "Мейл он сънди".

Ледсъм от своя страна обяви амбициите си на страниците на „Сънди таймс“. Тя заяви, че притежава „опит и увереност в собствените сили“, за да поведе страната към по-светло бъдеще, като обеща, че ако заеме премиерския пост, Великобритания ще напусне ЕС през октомври при всички случаи - със сделка или без.

Тя също така обеща, че ще прокара законопроект за гарантиране на правата на гражданите, за да сложи край на неопределеността около правомощията на гражданите на ЕС в Обединеното кралство, и че ще се стреми към решаване на въпроса за взаимното оказване на медицински услуги на жителите на ЕС в Обединеното кралство и на британците в страните от ЕС, както и към решение на проблема с Гибралтар.

Засега за фаворит в надпреварата се смята Борис Джонсън, но според британските медии негов конкурент ще бъде министърът на околната среда Майкъл Гоув, който се очаква да обяви официално кандидатурата си тази вечер.

"Сънди таймс" и "Сънди телеграф" съобщават, че Гоув вече е уведомил депутатите консерватори, че смята себе си за оптималната фигура, способна да попречи на победа на лейбъристите на общите избори и да не позволи на лидера им Джереми Корбин да заеме премиерския пост. Така Гоув може за втори път да се опита да застане на пътя на Борис Джонсън в борбата за лидерството, както непосредствено след референдума през 2016 г., когато Джонсън пак се смяташе за фаворит, но се отказа по неясни и досега причини.
Коментари: 0