Румънците гласуват на референдум срещу корупцията

Гласуването се смята за вот на доверие към правителството и може да реши съдбата му

Румънците гласуват на референдум срещу корупцията

Снимка: БТА

Освен за европейски депутати, днес румънците ще гласуват и на референдум за действията на правителството спрямо корупцията. Около 19 млн. души имат право да гласуват днес. Референдумът се смята за ключов, тъй като е свързан с осъдените за корупция политици в северната ни съседка.

Въпросите в допитването са:
  • Съгласни ли сте за забрана за амнистия и помилване за корупционни престъпления?
  • Съгласни ли сте със забраната за приемане за извънредни укази на правителството в областта на наказателното право, наказанията и съдебната организация и с разширяване на правото да се атакуват подобни укази в Конституционния съд?
На практика това е големият вот, който ще определи дали Социалдемократическата партия, която управлява в момента, ще получи своя вот на доверие от обществото.

През последните две години и половина много се говори за политиките, които управляващата партия приема и прилага във връзка със съдебната система и с това, че се опитва да направи нова реформа върху вече реформираната съдебна система.

Активността се очаква да бъде около 40% или малко над това.

Вчера румънският премиер Виорика Дънчила обяви, че няма да гласува на референдума, с което на практика агитира привържениците си да не гласуват на този референдум.
Коментари: 0