Карлос Слим иска да прави мексикански електрически коли

Те ще се разработват съвместно с Grupo Bimbo

Карлос Слим иска да прави мексикански електрически коли

Милиардерът Карлос Слим, един от най-богатите хора в света, планира да пусне в производство направени изцяло в родното Мексико електрически автомобили. 

Слим е известен със съперничеството си с Доналд Тръмп, който след встъпването си като президент размаха пръст на редица американски автомобилни компании, които изнасят производството си в Мексико, и нарочи страната, че измъква работни места от САЩ. Заради критиките на президента Ford реши да отмени планирана инвестиция в автомобилен завод в Мексико на стойност 1,6 млрд. долара и да разшири някои свои американски производства.

За производството на първите 100 електрически мексикански коли Слим ще партнира с Grupo Bimbo, мексиканска компания, която е най-големият в света производител на хляб. Това е необичаен избор за колаборация в амбициозен проект като този за електрически автомобил, но въпреки всичко Слим е оптимист и очаква първите автомобили да излязат от фабриката за асемблиране идната година.

И макар че изглежда необичайно за хлебна компания за се заеме с дизайна и производството на електрическа кола, едва ли е толкова трудна кауза, имайки предвид, че Grupo Bimbo и Слим вече са работили съвместно при разработката на електрически камион за разнасяне на хляб.

Пазарът на електрически автомобили в Мексико все още е слабо развит, като предимно в него участват компании с голям автопарк, например таксиметрови компании и компании, ползващи камиони за доставки.

Но Слим очаква повече потребители да се насочат към сегмента на електроавтомобилите в близко бъдеще поради значителното повишаване на цените на горивата и въведените от мексиканското правителство политики за дни без автомобили с цел намаляване на замърсяването.

Все още не е съобщено какъв ще е дизайнът на бъдещите автомобили на Слим, нито под какъв бранд ще се продават на пазара и колко ще струват.

Коментари: 0