Катар придобива дял в \"Роснефт\"

Роснефт бе сериозно засегнат от американските санкции срещу Русия, наложени заради анексирането на Крим

Катар придобива дял в \
1104 ~ 1 мин. четене
Катар придобива дял от близо 19% в "Роснефт", спасявайки руския петролен гигант от неуспешна сделка с китайския конгломерат CEFC.

Постигнатото споразумение заздравява връзките между Москва и Доха в момент, когато Катар е бойкотиран от съседите си в Залива. 

Държавният Катарски инвестиционен фонд (QIA) първоначално бе купил заедно с швейцарския консорциум Glencore 19,5% в "Роснефт" за 10,2 милиарда евро  при частичната приватизация на руската компания през 2016 г.

Миналата година обаче консорциумът се съгласи да продаде дял от 14,16% в "Роснефт" на Си И Еф Си за 9,1 милиарда долара. Сделката се възприемаше като ключова в разширяването на отношенията между Русия и Китай - най-големия енергиен износител и съответно потребител. Тя обаче се натъкна на проблеми, тъй като китайските власти започнаха разследване на основателя и председател на управителния съвет на китайската компания Е Цзянмин за предполагаеми икономически престъпления.

Glencore съобщи снощи, че консорциумът, който продаваше дела си в "Роснефт"се разпуска и допълни, че Катар и Glencore сега ще притежават пряко дялове. Катарският инвестиционен фонд ще контролира 18,93% от акциите на компанията, а швейцарската компания ще държи около 0,57%.

"Роснефт"бе сериозно засегната от американските санкции срещу Русия, наложени заради анексирането на Крим и заради ролята на Москва в кризата в Източна Украйна. Източници близки до Катарския инвестиционен фонд посочиха, че "Роснефт" може да се окаже изгодна дългосрочна инвестиция, като се има предвид, че огромната компания струва 65 милиарда долара, въпреки че произвежда повече петрол от американската ExxonMobil, чиято стойност е 324 милиарда долара.
Коментари: 0