Катар ще загуби първото място като износител на втечнен природен газ

Австралия вече е изпреварила арабската страна по производство и засилва експорта

Катар ще загуби първото място като износител на втечнен природен газ

Снимка: Wikipedia

2186 ~ 2 мин. четене
Катар ще загуби титлата си като най-големият износител на втечнен природен газ (Liquefied natural gas, LNG) в света в рамките на следващата година, тъй като Австралия увеличава производството си на множество многомилиардни експортни проекти.

„Австралия и Катар продължиха да се борят за титлата на най-големия в света износител на втечнен природен газ през първите пет месеца на 2019 г.“, казва австралийското правителство в неотдавнашен доклад, пише CNBC.

Австралия е изнесла повече втечнен природен газ от Катар през ноември 2018 г. и април 2019 г. Но сега Американската администрация за енергийна информация (EIA) казва, че Австралия е на път да изнася последователно повече ВПГ от Катар, след като наскоро проекти като Wheatstone, Ichthys и Prelude rувеличиха производството заради нови поръчки.

Prelude, плаващото съоръжение за втечнен природен газ на Royal Dutch Shell в отдалечено поле североизточно от Брум в Западна Австралия, изпрати първия си втечнен природен газ за клиенти в Азия през юни.

Основното съоръжение, способно да побере 175 басейна с олимпийски размери от втечнен природен газ само в своите резервоари за съхранение, беше последният от осем нови проекта за втечнен природен газ, които се появиха в Австралия между 2012 и 2018 година.

Новите съоръжения изтласкаха експортния капацитет на Австралия от 2,6 милиарда кубически фута на ден през 2011 г. до над 11,4 bcf през 2019 г. Според EIA Австралия вече е надминала Катар по производствен капацитет за втечнен природен газ.

Нарастването на новия капацитет и износа, в комбинация с крехкото търсене от страна на ключови клиенти в Япония, Китай и Южна Корея, доведе до драстичен спад на спот цените на ВПГ от края на 2018 г.

Страховете от забавящия се глобален растеж и продължителна търговска война между САЩ и Китай също увеличават натиска върху пазара на ВПГ.

И докато Австралия расте в производството, Катар е малко вероятно да бездейства. Страната планира да увеличи капацитета си за втечнен природен газ до началото на 2024 г. до 110 милиона тона годишно, в сравнение с около 77 милиона тона годишно в момента, според Reuters.


Подкрепи Economic.bg