\"Казах, няма да има подстрижка на гръцкия дълг\"

Ангела Меркел, канцлер на Германия

\

"Казах. Класическо опрощаване на гръцкия дълг няма да има. Подобно нещо не се предвижда". Това заяви германският канцлер Ангела Меркел при визитата си днес в босненската столица Сараево. Според нея "международните кредитори не обсъждат вариант за съкращаване на дълга за изход на Гърция от кризата".

„През 2012 г. се занимавахме с устойчивостта на дълга (възможността на дадена държава да обслужва задълженията си без това да засяга функционирането й-б.р.). Разтегнахме падежите, избутахме назад изискванията за разплащане на заемите по Европейския механизъм за финансова стабилност до 2020 г. Не се занимаваме с устойчивостта на дълга за първи път. Казах, че класическа „подстрижка” не е на дневен ред за мен и това не се е променило от вчера до днес”, заяви Меркел.

Тя беше категорична, че на този етап не може да се каже нищо за това, което предстои в неделя: „Това ще бъде решаваща среща. Не бива да забравяме, че гръцкият народ страда в момента. (...) В момента върви подготовка по отношение на гръцките предложения към трите институции (ЕС, ЕЦБ и МВФ-б.р.) и ще видим какво ще се случи в близките дни”.

Коментари: 0