Казахстан ще изплати дълговете на 500 000 свои граждани

За целта ще са необходими около 245 млн. евро

Казахстан ще изплати дълговете на 500 000 свои граждани

Столицата на Казахстан Нурсултан (доскоро Астана)

Снимка: Pixabay

4946 ~ 1 мин. четене
Правителството ще изплати задълженията на половин милион казахстанци като "еднократна акция", за да подпомогне някои от най-бедните граждани в централна Азия, съобщиха властите в страната.

Светлана Жакупова, заместник-министър на труда и социалната закрила на Казахстан, заяви, че държавата ще използва бюджетни средства, за да изплати до 105 милиарда казахстански тенге (еквивалентно на около 245 милиона евро), дължими по заеми или други просрочени задължения.

Решението следва президентски указ, подписан през юни от президента Касим-Джомарт Токаев, който заяви, че "ще намали тежестта на дълга върху гражданите на Република Казахстан", предаде Евронюз.

Мярката е насочена към сираци, многодетни семейства, хора с увреждания или социално уязвими семейства, които получават помощ поради загуба на домове.

Президентът предупреди, че това е "еднократна акция".

Тези, които отговарят на условията, трябва да имат дългове, които не надвишават три милиона тенге (7 000 евро) към 1 юни 2019 г. Държавата ще изплати дълга и лихвите до максимум 300 000 тенге (700 евро).

Богатата на метали Казахстан е един от най-проспериращите в централна Азия и е на 57-о място от 144 държави в класацията за глобална конкурентоспособност на Световния икономически форум - преди Кипър, Унгария и Румъния.

Средният годишен доход е 3,03 милиона тенге, по данни на Световната банка - еквивалентен на около 7 062 евро.
Подкрепи Economic.bg