Китай изненада САЩ с напреднала хиперзвукова ракетна технология

Според източници на FT американското разузнаване не е предполагало докъде е стигнал Пекин в тези разработки

Китай изненада САЩ с напреднала хиперзвукова ракетна технология

Снимка: БТА

3635 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Китай е тествал през август хиперзвукова ракета с възможност за пренасяне на ядрена бойна глава, показвайки способности, които са изненадали американското разузнаване. Това съобщава Financial Times, позовавайки се на пет неназовани източника.

В информацията на изданието се казва, че китайските военни изстрелват ракета, носеща хиперзвуково плъзгащо се средство, което прелита през пространството по ниска орбита, обикаляйки земното кълбо, преди да прелети към целта си, която е пропуснала с около 25 мили.

Тестът показа, че Китай е постигнал поразителен напредък в хиперзвуковите оръжия и е далеч по-напреднал, отколкото американските представители са осъзнавали“, се казва в материала на FT, цитирайки хора от американското разузнаване.

Министерството на отбраната на Китай не отговори веднага на изпратено по факс искане за коментар от Reuters.

САЩ и Русия също разработват хиперзвукови ракети, а миналия месец Северна Корея заяви, че е изстреляла новоразработена хиперзвукова ракета.

На парад през 2019 г. Китай демонстрира напредващо оръжие, включително своята хиперзвукова ракета, известна като DF-17.

Балистичните ракети достигат до ръба на космоса, преди да се върнат по стръмни траектории с по-висока скорост. Хиперзвуковите оръжия са трудни за прихващане, защото летят към цели на по -ниска надморска височина, но могат да постигнат повече от пет пъти скоростта на звука – или около 6 200 км/ч.

Подкрепи Economic.bg