Китай се намеси на капиталовите пазари

Петролът продължи да поевтинява

Китай се намеси на капиталовите пазари
3611 ~ 2 мин. четене

Валутен пазар

Доларът вчера се купуваше срещу всички основни валути, като най-големи удари понесоха еврото и швейцарския франк, които се обезцениха с 0,7%.

След доброто представяне през декември на еврото, което се търгуваше около основната съпротива при 200-дневната пълзяща средна на 1,1045, вчера единната валута беше свалена на 1.0710 като основни продавачи бяха хедж фондовете и инвеститорите. В момента търговията е в долната част на облака на Ичимоку. Следваща подкрепа е 1.06.

Долар/швейцарски франк най-после проби отново паритета след големия спад през декември и сега се търгува над 50-дневната пълзяща средна. Посоката е ясно изразена нагоре, но е необходим и пробив на 1,0160, за да се затвърди.

Австралийският долар отново пада и следващата цел е 0,70.

При натиска върху петрола, зелените пари продължиха да нарастват срещу канадския долар и пробиха психологическото ниво от 1,40.

Йената беше единственото изключение и беше силна срещу долара. Долар/йена слиза и днес сутринта беше на нива от 118,6.

Суровини

Златото беше добре подкрепено през декември след големия спад през ноември и се счита за добра покупка от инвеститорите, особено при появилото се напрежение в Близкия изток и при спада на акциите в началото на новата година. Цената в момента се търгува близо до 50-дневната пълзяща средна, която е на 1082,64 долара и един пробив на тези нива може да доведе до покачване към следващата съпротива при 1100 долара.

Среброто намира добра подкрепа при нивата от 14 долара и също се приема за добра възможност за изграждане на дълги позиции след големите разпродажби през ноември.

Въпреки слабото доверие в китайските пазари, налице е търсене на платината от началото на декември и пробив на нивата от 900 долара може да увеличи интереса за покупки.

Медта се възстановява след покупките на акции от държавния китайски фонд, но напрежението около китайската икономика, спада на валутата и капиталовите пазари ще продължават да оказват натиск върху производителите. Не на последно място все още е налице и голям излишък в предлагането на базови метали.

Въпреки напрежението между Саудитска Арабия и Иран, цената на петрола продължи да пада заради спекулациите, че нарастването на запасите в САЩ ще премине над 130 млн. барела. Освен това, Али Ал-Наими, министър на петрола в Саудитска Арабия,  заяви на 30 декември пред държавната телевизия, че страната няма да ограничи производството и ще има предлагане на всяко търсене на пазарите. Кралството изпомпваше през декември 10,25 млн. барела на ден. Това задържа общото производство на ОПЕК над 32 млн. барела на ден за седми пореден месец.

Капиталови пазари

След намесата на китайските власти на капиталовите пазари световните индекси останаха почти без промяна, но не успяха да се възстановят от разпродажбите в предишния ден. 

Подкрепи Economic.bg