Китайската централна банка с нов управител

Парламентът одобри и ключови министри

Китайската централна банка с нов управител

И Ган

Снимка: Wikipedia

368 ~ 2 мин. четене
Народната банка на Китай вече има нов управител. Това е досегашният й заместник-председател И Ган. Той бе утвърден днес от Общокитайското събрание на народните представители с гласовете на 2965 депутати.

И работи в банката от 20 години, а от 2008 г. е неин заместник-управител. Очаква се назначаването му на най-високия пост да  гарантира приемственост в политиката на банката по намаляване на дълга и ограничаване на риска във финансовата сфера, коментира BBC.

Общокитайското събрание на народните представители днес избра и други важни ръководни функционери.

Ван И бе преизбран за министър на външните работи с гласовете на 2966 депутати и само двама против, предаде ТАСС.

Освен че запазва поста си, той става и член на Държавния съвет, отговарящ за външните работи. Така той ще съчетава и двама висши дипломатически поста в Китай, което свидетелства за засилване на политическото му влияние в партийно-държавния апарат, отбелязват ТАСС и Ройтерс.

Шейсет и четири годишният Ван И е познат в чужбина с участието си в решаването на севернокорейския въпрос и работата си в областта на китайско-американските отношения, посочва Франс прес.

За министър на финансите бе утвърден досегашният заместник-министър Лю Кун. Кандидатурата му бе подкрепена от 2968 депутати, един се въздържа.

Министър на отбраната стана 64-годишният бивш командващ ракетните войски генерал Въй Фънхъ. За него гласуваха 2968 депутати. От 2012 г. генералът, изградил почти цялата си кариера в сухопътните войски, е член на влиятелната Централна военна комисия - седемчленен орган, оглавяван от президента и командващ въоръжените сили.

Постът си запазва и министърът на търговията Чжон Шен. Той ще има задачата да продължи дискусиите със САЩ за избягване на търговска война, с каквато американският президент Доналд Тръмп често заплашва.

По-рано китайският парламент одобри значителна реформа в Държавния съвет. Новото правителство се състои от 26 ведомства на министерско равнище, включително седем нови министерства.
Подкрепи Economic.bg