Китайски компании възраждат \"Чернобил\" като слънчева електроцентрала

Украйна премахва пречките за стопанска дейност в зоната на изключване

Китайски компании възраждат \
4553 ~ 2 мин. четене

Две големи китайски компании планират да изградят слънчева електроцентрала в отчуждената зона на Чернобилска атомна електроцентрала, съживявайки района след най-голямото ядрено бедствие в историята на човечеството.

30 години след катастрофалния срив през 1986 г., който принуди властите да евакуират всички хора и да създадат зона на изключване в рамките на 30 км радиус от съветската централа, която се намира на територията на днешна Украйна, китайският енергиен холдинг Golden Concord Holdings Limited (GCL) си поставя амбициозния план да съживи района, създавайки фотоволтаична централа в рамките на границите на отчуждената зона.

За реализацията на проекта концернът ще си сътрудничи фирма China National Complete Engineering Corp (CCEC). Работата по съоръжението ще започне през 2017 г. CCEC, която е дъщерно дружество на държавната China National Machinery Industry Corp., ще бъде основният строител на съоръжението и ще работи по проекта, докато GCL ще осигури и инсталира слънчевите елементи. Бъдещата слънчева електроцентрала ще има мощност 1 гигават. Общата стойност на проекта все още не е разкрита, както и точното местоположение.

По-рано плановете за съживяване на зоната на изключване бяха оповестени от украинското правителство. През октомври, Министерство на околната среда и природните ресурси на Украйна обяви плана за изграждане на фотоволтаична централа не далеч от изоставеният ядрен реактор.

"Това е евтина земя и изобилства от слънчева светлина, което представлява солидна основа за проекта. В допълнение, останалите електрически съоръжения за пренос са готови за повторна употреба," заяви Остап Семерак, министър на околната среда и природните ресурси на Украйна.

Проектът също така е ключова част от плана на GCL да изгради своето международно присъствие. "Няма да има забележителни социални и икономически постижения, докато ние не се опитаме да обновим веднъж повредена зоната със зелени и възобновяеми енергийни източници", каза Шу Хуа, председател на GCL. 

Подкрепи Economic.bg