Китайският икономически растеж е на нивото от кризисната 2009 г.

Търговската война вече се отразява на брутния вътрешен продукт, смятат експертите

Китайският икономически растеж е на нивото от кризисната 2009 г.

Снимка: БТА

Икономиката на Китай е отчела ръст от 6.5% през третото тримесечие на 2018 г. Това обаче е най-бавният темп, с който е растял брутният вътрешен продукт на страната след 2009 г., когато беше пикът на световната финансова криза. Експертите смятат, че втората най-голяма икономика в света се охлажда под натиска на търговската война със САЩ и усилията на китайските власти да намалят рисковете, свързани със задлъжнялостта.

Забавянето на растежа се случва постепенно вече няколко тримесечия. През второто китайският икономически ръст бе 6.7%, а през първото – 6.8%. Анализаторите, анкетирани от Reuters, очакваха показателят за третото тримесечие да бъде на равнище от 6.6%.

„Китайската икономика е запазила като цяло стабилна, устойчива и прогресивна тенденция на развитие през първите девет месеца на годината“, посочи говорителят на националната статистика Мао Шънюн, цитиран от ДПА. „Същевременно трябва да отчетем, че външните променливи, представляващи предизвикателство, значително са се увеличили“, допълни той.

Китай и САЩ водят търговска война през последните месеци. Вашингтон въведе мита върху китайски вносни стоки за 250 млрд. долара, което е приблизително половината от китайския износ за САЩ. Пекин отговори с мита върху американски вносни стоки за 110 млрд. долара, включително соя, коли и самолети.

Китайският износ остана неочаквано силен през третото тримесечие на годината, тъй като компаниите направиха поръчките си предварително, за да избегнат американските мита. Експертите предупреждават, че последиците от търговската война ще станат по-осезаеми през четвъртото тримесечие.

На тримесечна основа растежът се е забавил до 1.6% спрямо преразгледани 1.7% за второто тримесечие, както се очакваше.

Преди да бъдат оповестени данните, икономистите очакваха растежът на Китай за цялата година да бъде 6.6% в съответствие с целите на правителството, заложило растеж от 6.5% тази година и 6.3% догодина. Някои анализатори обаче сега посочват, че растежът през 2019 г. може да се забави повече.

Растежът на заводското производство в Китай се е забавил през септември до 5.8%, а инвестициите в основан капитал са нараснали малко повече от очакваното - с 5.4% през първите девет месеца на годината, сочат публикувани днес данни.

Инвестициите в инфраструктура са се увеличили с 3.3% на годишна основа за периода януари-септември, докато за първите осем месеца на годината увеличението е било 4.2%.

Продажбите на дребно са нараснали с 9.2% през септември спрямо година по-рано, възстановявайки се след няколко месеца на вял растеж.
Коментари: 0