Китайците излизат от Атлетико Мадрид

Dalian Wanda е първата китайска компания, която инвестира в европейски футболен клуб през 2015 г.

Китайците излизат от Атлетико Мадрид

Снимка: atleticodemadrid.com

1276 ~ 1 мин. четене
Китайската компания Dalian Wanda Group, собственост на милиардера Уан Джианлин, се е съгласила да продаде 17-процентния си дял в испанския футболен клуб „Атлетико Мадрид“. Новината бе съобщена от клуба, като се посочва, че „решението за продажба е част от глобалната стратегия на Dalian Wanda Group“.

Тази „глобална стратегия“ изглежда като продажба „на пожар“, пише CNNMoney.

Уанг, който направи своето богатство на китайския пазар на недвижими имоти, спечели по-широко международно внимание преди няколко години именно с инвестициите си в спортния и развлекателния бизнеси, включително холивудското филмово студио Legendary Entertainment, създател на филма „Джурасик Свят“.

Dalian Wanda е първата китайска компания, която инвестира в европейски футболен клуб през 2015 г., когато плати 45 млн. евро за 20% от „Атлетико Мадрид“. Това беше част от голям план за разширяване, подхранван от амбицията на Уанг.

„Като се има предвид моята личност и как компанията изпълнява моите планове, мисля, че ще бъдем номер 1 в света в областта на недвижимите имоти, развлеченията, туризма и спорта“, каза той пред CNNMoney в интервю през септември 2016 г.

Това се промени миналата година, когато Dalian Wanda бе подложена на натиск от страна на китайското правителство да обуздае международните си амбиции. Компанията бързо продаде на безценица международни имоти и инвестиции, за да изплати дълговете, натрупани по време на агресивното ѝ разширяване.

Компанията се съгласи миналия месец да продаде дяловете си в големи проекти в Лондон и Австралия.
Подкрепи Economic.bg