Ключови институции са се провалили в случая с КТБ

Докладът на временната комисия е непълен, смята депутатът от БСП Георги Кадиев

Ключови институции са се провалили в случая с КТБ

Снимка: БГНЕС

Няколко ключови институции са се провалили в предотвратяването на фалита и сагата около Корпоративна търговска банка (КТБ). На първо място - Банков надзор, на второ - КФН, ДАНС с неговата служба за финансови престъпления, както и одиторската компания KPMG, която е заверявала одитите на банката. Това каза пред БНР депутатът от БСП Георги Кадиев.

"Аз знам как работят в други банки, могли са да хванат тези трикове. Очевидно им е било казано да не се занимават с КТБ и тук отговорността е на гуверньора на Централната банка", смята Кадиев. Той смята, че и Прокуратурата си има своята отговорност.

Той коментира доклада на  Временната анкетна комисия за проверка на КТБ, в който се казва, че банката с отнет лиценз е била създадена на принципа на финансова пирамида с връх - мажоритарния собственик Цветан Василев. От доклада става ясно, че той е използвал банката, за да финансира главно себе си. Авторите на документа твърдят, че всичко се е случвало пред погледа на надзора на БНБ, ДАНС и три одиторски фирми.

Относно работата на депутатите по доклада Кадиев каза, че според него те са свършили много работа, но му се губи ползата от тази много работа.

"Според мен, при всичката сериозност на разследването, което са направили колегите, е пропусната ролята на ДАНС в предотвратяването на това, което се случи в КТБ, ролята на Прокуратурата и ролята на КФН. Ако те са споменати, по-скоро е повърхностно", смята червеният депутат.

Той отбеляза, че има пенсионни фондове, загубили средства в КТБ, и е резонно да бъдат попитани в КФН какво са направили, за да предотвратят това.

На въпрос за работата на ДАНС той коментира: "Защо не са работили? Трудно ми е да отговоря, това е тяхно задължение". Кадиев припомни, че финансовото разузнаване специално е било преместено от МФ в ДАНС, точно за да работи срещу финансови измами и пране на пари.

Социалистът направи извода, че е имало политически чадър с цел в КТБ да не бъдат притеснявани. 
Кадиев допълни, че огромен брой кредити са били отпускани от банката без обезпечение или са били имагинерно обезпечени, или пък са се водили на физически лица - обикновени шофьори и охранители. Той определи това като  елементарни трикове.
Коментари: 0