Кои футболни тимове печелят най-много

Клубовете все повече разчитат на спонсори и приходи от телевизионни права, сочи доклад на Делойт

Кои футболни тимове печелят най-много
4103 ~ 2 мин. четене
Футболът е забавление и страст за феновете, но за клубовете, техните собственици и спонсори играта отдавна представлява бизнес, в който се разпределят милиарди долари. Кои клубове са прибрали най-големи суми като приходи през сезон 2014/2015 и от какво най-много печелят те? Отговорите дава последният доклад на одиторската компания Deloitte (Делойт) - Football Money League, или в буквален превод Паричната лига на футбола, съобщава Bloomberg TV Bulgaria. 

В топ 10 на ежегодната класация, която Deloitte организира, няма големи изменения. Испанският гранд Реал Мадрид запазва първата си позиция с приходи от €577 млн., а другият голям испански отбор и конкурент на Реал Мадрид не само на терена, а и в борбата за повече приходи Барселона се изкачва на второ място с €560,8 млн., изпреварвайки Манчестър Юнайтед (€519,5 млн.) и Байерн Мюнхен (€474 млн.). Арсенал изпреварва градският съперник Челси, макар че сините станаха шампиони на Англия през 2015 и с приходи от €435,5 млн. излиза на седмо място.


Deloitte разделя приходите на клубовете на три основни източника – приходи от продажби на артикули, свързани с клуба и реклами, които включват главно спонсорски договори, приходи от телевизионни права и приходи от билети. 

Любопитна тенденция е, че през последните години все по-голяма част от приходите на най-богатите клубове по света идват от спонсорски договори и телевизионни права, а на приходите от продажбите на билети се разчита все по-малко. Двайсетте най-богати отбора са получили под 20% от приходите си от билети през сезон 2014/2015.


Интересно е и разпределението на най-богатите отбори по държави. Сред първите 30 най-богати футболни клуба в света 17 са от Английската висша лига. На второ място, но далеч назад в тази класация, остава Италия с 5 клуба, Германия и Испания са с по 3 (но испанските са двата отбора с най-високи приходи в света), а за Франция и Турция остават по 1. Доминацията на английските отбори като брой сред най-богатите клубове в света едва ли ще спре, а дори е по-вероятно да се засили, след като Sky Sports и BT Sport купиха телевизионните права за излъчване на Висшата лига за три години от сезон 2016/2017 до сезон 2018/2019 за $7,9 млрд. долара. 


Deloitte очаква през сезон 2015/2016 Манчестър Юнайтед да вземе короната на Реал Мадрид и да прибере най-много приходи.

Докладът не включва приходите от трансфери на футболисти.

Подкрепи Economic.bg