Кои са най-щастливите държави в света?

България се придвижва нагоре в класирането

Кои са най-щастливите държави в света?

Тази година най-щастливата държава в света е Дания, това показва доклад, изготвен от Мрежата за решения за устойчиво развитие (SDSN), инициатива на ООН и Института за Земята към Колумбийския университет. Според него страните призовават народа си, независимо от благосъстоянието си, да се борят с неравенството и да опазват околната среда, пише Ройтерс.

В топ 10 тази година влизат Дания, Швейцария, Исландия, Норвегия, Финландия, Канада, Холандия, Нова Зеландия, Австралия и Швеция. Миналата година Дания бе на трето място след Швейцария и Исландия.

САЩ се нареждат на 13-о място, Великобритания - на 23-о място, Франция - на 32-о, а Италия - на 50-о. България леко се придвижва към щастие, като тази година е малко по-напред в класацията на 129-о място, а миналата заемахме 134-та позиция. Непосредствено преди нас е Сенегал, а след нас Мавритания.

В дъното на класацията са страните Мадагаскар, Танзания, Либерия, Гвинея, Руанда, Бенин, Афганистан, Того, Сирия и Бурунди (последен).

Докладът е изготвен за четвърти път. Според него Сирия, Афганистан и осемте държави от Африка на юг от Сахара, са десетте най-нещастни места на планетата.

В класацията влизат 157 държави, взимат се предвид категории като реален брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота в добро здраве, равнище на корупция в правителството и бизнеса и социални свободи.

Това е много силно послание за моята страна, САЩ, която е много богата, и стана още по-богата през последните 50 години, но не стана по-щастлива, коментира професор Джефри Сакс, който ръководи Мрежата за решения за устойчиво развитие и е специален съветник на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Тъй като разликите между страните, където хората са щастливи, и страните, в които хората не са щастливи, могат да се измерят научно, можем да разберем защо и да направим нещо по въпроса, посочи в интервю за Ройтерс в Рим Джефри Сакс. Той е един от авторите на доклада.

По думите му, когато страните целенасочено представят индивидуални цели като икономическо развитие, те пренебрегват социалните и екологични цели, резултатите могат да бъдат много вредни за човека и дори опасни за оцеляването му.

Много страни през последните години постигнаха икономически растеж на цената на рязко повишаване на неравенството, задълбочаване на социалното изключване и сериозни щети за околната среда, допълва Сакс. Първият доклад за щастието е публикуван през 2012 година. Тогава България е 123-та сред 151 страни според индекса на щастието

Пет страни - Бутан, Еквадор, Шотландия, Обединените арабски емирства и Венецуела - имат министри на щастието, чиято задача е да го насърчават като цел на държавната политика, пише Дарик.

В доклада за тази година се отбелязва, че три страни - Ирландия, Исландия и Япония - са успели да запазят равнището си на щастие въпреки сериозните външни сътресения като икономическата криза след 2007 година и земетресението от 2011 година, благодарение на социалната подкрепа и солидарността.

Сакс посочва Коста Рика, която е на 14-о място в класацията преди много по-богати от нея страни като пример за здраво, щастливо общество, макар че страната не е икономическа сила.

Коментари: 0