Кой пострада от евтиния петрол?

Огромни бюджетни излишъци се превръщат в дефицит, а щедри социални програми се заменят със строгост

Кой пострада от евтиния петрол?
576 ~ 2 мин. четене

Страните, които произвеждат суров петрол биват смачкани от ниските цени на суровината.

Огромни бюджетни излишъци се превръщат в дефицит, а щедри социални програми се заменят със строгост. Цената на нефта се срина под $ 37 за барел, в сравнение с над $ 100 в средата на 2014 г. Глобалното пренасищане, решението на ОПЕК да не намали производството, както и забавянето на търсенето от страна на Китай, и други страни притискат цените на „черното злато” до нови дъна.

Ето и петте страни, които са най-засегнати.

Венецуела


Венецуела има най-големите петролни резерви в света. Правителството на страната в продължение на години използва средствата от петрола. Парите от производство на петрол, изплащат пенсии, използват се за здравеопазване, социални помощи и дори субсидират жилища и магазини за хранителни стоки.

Но сега, икономиката на страната е на ръба на колапса. Инфлацията нарасна до над 150% през 2015 г. и се очаква да нарасне над 200% през 2016 г.. Правителството не е в състояние да плаща сметките си, а храните и основните доставки са в недостиг.

Икономическият спад доведе до политически вълнения. По-рано този месец, опозицията в страната, спечели мнозинство в изборите за първи път от 17 години насам.

Саудитска Арабия


Петролните сметки носят до  75% от приходите на Саудитска Арабия и финансите на страната. Правителството прокара почти $ 100 млрд. бюджетен дефицит през 2015 г. и обяви спешни мерки за икономии през 2016 г.

"Това е напомняне, че дори държавата с най-нисък разход за производство на петрол разчита на високи цените, за да балансира бюджета си", коментират анализатори.

Нигерия


Най-големият производител на петрол в Африка е в беда. Петролът се равнява на приблизително 75% от държавните приходи на Нигерия и почти 90% от износа на страната.

Заради резкия спад на цените на петрола правителството не може да си плаща сметките. Местните медии съобщават, че в някои региони, държавните служители не са получавали заплати от месеци.

Страната страда от прекъсване на електрозахранването и недостиг на храна.

Русия


Почти половината от държавните приходи на Русия идват от износа на петрол и газ. Резкият спад на цените на нефта дойде, когато Русия вече страдаше от западните икономически санкции, наложени на Москва.

Руският бюджет се основава на цената на петрола от $ 50 за барел, но нефтът се търгува на около $ 37. Международният валутен фонд очаква руският БВП да се свие с 3,8% през тази година.

Ирак


Ниските цени на петрола смачкват финансите на Ирак, когато страната отчаяно се нуждае от приходи за финансиране на своята война срещу "Ислямска държава".

Ирак доби рекордни количества петрол през тази година, но увеличението на производството не е компенсирано от спада в цените. В страната има огромни залежи на петрол, но се нуждае от повече инвестиции в инфраструктура за достъп до него.

Подкрепи Economic.bg