Колко харчат големите технологични компании за сигурността на своите шефове

Безопасността и пътуванията на големите корпоративни шефове не са евтини

Колко харчат големите технологични компании за сигурността на своите шефове
Големите технологични милиардери като Джеф Безос и Марк Зукърбърг имат значителна власт и влияние. Но с това идват и големите разходи за транспорт и сигурност. Само преди няколко седмици стана ясно, че Facebook харчи близо 10 млн. долара годишно за охрана на своя изпълнителен директор. 

CNBC пресметна колко струва да се опазят най-големите имена в технологичната индустрия и да пътуват безопасно.

Марк Зукърбърг - 8.8 млн. долара

Съоснователят на Facebook Марк Зукерберг е изразходвал повече от 50% повече от парите на компанията през 2017 г. в областта на сигурността и транспорта в сравнение с 2016 г., със 7,3 млн. долара разходи за сигурност и 1,5 млн. долара за личен самолет.

Шерил Сандбърг: 2.7 млн. долара

Не се споменава колко често главният оперативен директор на Facebook използва фирмения самолет, но з сигурността й си похарчени 2,7 милиона долара.

Джеф Безос: 1.7 млн. долара

За разлика от някои други изпълнители в този списък, бюджетът на Безос за пътуване и сигурност остава забележително стабилен през годините. През 2009 г. той е 1,7 млн. долара годишно за пътуване в безопасност и комфорт, а през всяка година оттогава бюджетът е 1,6 млн. долара годишно.

Лари Елисън - 1.5 млн. долара

Компанията на Лари Елисън Oracle е изразходвала около 1,5 млн. долара годишно за сигурността на дома му през последните няколко години.

Марк Бениоф: 1.3 млн. долара

Salesforce всъщност е похарчила по-малко през 2017 г. за сигурността на Бениоф в сравнение с 2016 г., когато разходите са били около 1,45 милиона долара.

Сундар Пичай: 683 557 долара

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай е използвал през 2007 г. $683 557 от парите на Google, като 93% от тях отиват за разходи за сигурност. Останалите са за "лично ползване на самолети, наети от компанията".

Тим Кук: 317 325 долара

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук е известен със своя изненадващо скромен начин на живот и навици и това, изглежда, се простира и до сигурността и пътните му разходи. Apple съобщава, че изразходва $224 216 за личната охрана на Кук през 2017 г. и $93 109 за пътуванията му с въздушен транспорт.

Пол Джейкъбс: 291 871 долара

Председателят на Qualcomm Пол Джейкъбс ползва $152 999 за корпоративни самолети, а останалата част от тази сума отива за "други застрахователни премии, лична сигурност и разходи за домашен офис".

Джини Ромет: 177 491 долара

Главният изпълнителен директор е изразходвала $177 491 за личните си пътувания. Освен това има и допълнителни разходи за "лична сигурност, посещения на семейството, пътуване до събития, свързани с бизнеса, и други лични разходи".
Коментари: 0