Колко са роботите в света

Популацията от роботи расте с бързи темпове, сочат данните

Колко са роботите в света

Снимка: Pixabay

Китай задвижва световния пазар на роботи, а доставчиците в Европа и Япония, които имат "върхови технологии", са победителите, според доклада "Глобалната роботика" от анализаторите на HSBC Хелън Фанг, Майкъл Хагман, Ричард Шрам и Андерсън Чоу.

Изследването включва и точен брой на роботите по света до момента и очакванията за ръста на тяхната "популация", пише "Бизнесинсайдър".

Таблицата дава разбивки по години и по континенти, от където ясно се вижда лидерството на Китай в използването на роботи.

Повече от половината от световните роботи "живеят" в Азия, предимно в Китай, се казва в доклада. 

Световното население от роботи достига близо 300 000 през 2016 г. въз основа на последните налични цифри и HSBC изчислява, че броят им ще нарасне до 414 000 през 2019 г. 

Понастоящем ръстът на роботните единици е с 15% годишно. 

Данните включват използваните роботизирани машини в индустрията, където най-активни производители са японските компании FANUC и Yaskawa и шведската ABB.

Китай е най-големият пазар  за индустриални роботи, тук са 30% от всички използвани в света. По данни на банката само през 2017 г. ръстът на внедрените нови роботи в Китай е 58 на сто.

Производството пък е концентрирано в Япония и Европа, както става ясно от цитираните по-горе най-големи производители.
Коментари: 0