Комисията предлага парите за парно и газ да се връщат през сметките (обновена)

Ще бъдат призчислени цените от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г.

Комисията предлага парите за парно и газ да се връщат през сметките (обновена)
2315 ~ 2 мин. четене

Потребителите ще усетят финансовите компенсации заради по-ниската цена на руския природен газ при следващите плащания на сметките за парно и газ. Това става ясно в интервю на председателя на енергийната комисия Валентин Николов за БНР.

"Стигнахме до извода, че ще трябва промяна в преходните разпоредби към Закона за енергетика, за да могат да бъдат компенсирани потребителите". Той добави, че към този вариант се прибягва, защото връщането на пари би било много по-сложно за осъществяване. Тези промени трябва да бъдат внесени в парламента в понеделник и да бъдат гласувани до края на другата седмица. Малко по-късно днес беше от работната група беше представен законопроектът за изменения и допълненията към ЗЕ, като становища по него ще има на 30 март, тъй като на 31 март трябва да се гласуват окончателно от КЕВР. 

Средствата ще се компенсират от сметките на потребителите на топлофикациите и газоснабдителните дружества. Компенсацията трябва да бъде изчислена за сметките за всеки отделен месец от 5-и август 2019 г. до 31-ви март тази година, обясни той.

Ще бъдат възстановявани суми по договори за доставка с: 

  • крайни снабдители на природен газ и клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, в това число лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, за периода от 5 август 2019 г. до 31 декември 2019 г.; 
  • крайни снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, за периода от 1 януари 2020 г. до 31 март 2020 г.
С промените Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще бъде задължена за всеки един месец през този период, на база предложение на газовото дружество, да се произнесе с цена на газа, на база договора, който вече е сключен с "Газпром експорт".

Припомняме, че в началото на март стана ясно, че България получи отстъпка от цената на руския газ и тя ще важи с ретроактивно действие, или иначе казано - потребителите на „Булгаргаз“ трябва да получат компенсации със задна дата от 5 август 2019 г., когато започнаха преговорите. В резултат „Булгаргаз“ предложи на КЕВР новата цена на природния газ с 40% по-ниска. Намаление на цената на топлинната енергия се очаква да има с между 8 и 26% в различните градове от 1 април. 

Коментари: 0