Комитова: Държавни обекти се строят без разрешение за строеж

Според регионалният министър лошото качество на пътищата в България се дължи на огромната институционална корупция

Комитова: Държавни обекти се строят без разрешение за строеж

Снимка: Красимир Свраков

1712 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Намираме държавни обекти, които са започнати преди 4-5 или 7 години без издадено разрешение за строеж. Това трябва да се прекрати, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова  в сутрешния блок на БНТ. Тя отново отговори на критиките, които Камарата на строителите в България (КСБ) отправи към нея, заявявайки, че „нищо от казаното от тях не е вярно“.

„Заварихме липса на проектна готовност за някои от участъците на автомагистрала „Хемус“, информира министърът в отговор на въпрос дали ще бъде спазен обявеният срок за завършване на магистралата. Тя допълни, че ако имаше такава и днес стартират строително-монтажни работи, обектът може да бъде завършен в срок (до края на 2023 г. според последните обещания на предишното правителство – бел. ред.).

Според нея строителният бранш със сигурност не е в „колапс“, като се има предвид, че той не спря да работи по време на пандемията от COVID-19, а правителството на Бойко Борисов задейства исканото от бранша „строително цунами“ и наля милиарди бюджетни пари по време на коронакризата.

„Не виждам строителният бранш да е в колапс. Не беше засегнат от COVID-19. Строителството не спира“, каза Комитова. „Нищо не сме спирали да строим, няма нито една заповед за спиране на строеж. Няма спряна нито една европейска програма. Необходимо е време за извършване на проверки. Навсякъде ще платим за коректно свършена работа.“ Министърът уточни, че по отношение на тези 600 млн. лв., които са забавени като разплащания за фирмите, се извършват проверки, за да се види дали наистина е свършена работата в заложения обем и качество.

„Но ще платим всичката коректно свършена работа.“

Тя добави, че засега не са установени сериозни проблеми в Оперативна програма „Региони в растеж“. „Правим проверка по документи. Ако при нас излязат сигнали, ще информираме обществеността. Не обвинявам никого. Има други институции, които могат да кажат дали нещо е правилно или не“, заяви Комитова.

Министърът даде като пример за хаотичния процес в строителството подпорната стена в местността „Алепу“, която привидно изглежда като скелет на бъдещ хотел. „Той е огледало на държавата. За него има издадени две разрешения за строеж, които са в съда. Укрепването е завършено и въведено в експлоатация, но в него има три асансьора за бъдещата хотелска част“, разказа Комитова.

По нейни думи държавата е осигурила 5 млрд. лв. за нови пътища и свлачища. „Има строителни фирми, които са изградили капацитет в пътния сектор, има всички дадености. Защо не правим страхотни пътища? Защото тези проекти се случват в корупционна среда, правят се извън закона, с много занижен контрол и накрая гражданите са постоянно недоволни. Това е въпрос не на фирмите, които участват в този процес. Това е въпрос на управлението. Министърът задава темите как ще се управлява този сектор. Ако някой иска да го поправи, трябва да вземе този процес в ръцете си“, коментира арх. Виолета Комитова.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg