Строителството е в „колапс“ заради изказвания на служебния министър

Браншовата организация изпрати отворено писмо до президента Румен Радев, с което се оплаква от Виолета Комитова и настояват за действия

Камарата на строителите:

Строителството е в „колапс“ заради изказвания на служебния министър

Снимка: Красимир Свраков

8456 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Камарата на строителите в България (КСБ) изпрати отворено писмо до президента Румен Радев, с което се оплаква от действията и говоренето на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и настоява за действия от страна на държавния глава. Камарата заявява, че "строителният бранш в България изпадна в колапс", само в рамките на един месец, в който арх. Комитова заема поста служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

Но строителите се оплакват и от другите активни министри в служебния кабинет, които излизат с постоянни разкрития за злоупотреби и лошо управление на предишния кабинет. 

"Свидетели сме в последния месец на ескалация на негативните и уронващи престижа на строителния бранш внушения, отправени от министри от назначения от Вас служебен кабинет – от министрите на финансите, на икономиката, на околната среда и водите, на земеделието и храните, на здравеопазването. Особено смущаващи са изказванията на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова", пишат строителите в своята декларация.

По отношение на ресорния министър Комитова, вероятно става въпрос за оповестените от нея данни за проблеми с държавното дружество "Автомагистрали", за некачествено строителство на магистралите, както и за нарушени процедури по изграждането на "Хемус". Също така бяха оповестени авансови разплащания за 188 млн. лв. към строителни фирми за укрепване на свлачища и срутища, по много от които все още не е започнала работа.

"Само в рамките на един месец, в който арх. Комитова заема поста служебен министър на регионалното развитие и благоустройството, строителният бранш в България изпаднфцунамиа в колапс. Вследствие на създадената от страна на министъра несигурност Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и ресорните ведомства не работят, строителните и монтажни работи не се актуват, разплащания с контрагенти не се извършват. Крайно противоречиви са и действията на министър Комитова, свързани с кадровата политика и направените уволнения и назначения", пише Камарата.

В писмото се посочва още, че ситуацията в бранша се усложнява и заради спрените действия във всички институции, ангажирани с изпълнението на сключените договори. "Блокирани са и всички оперативни програми, които засягат енергийна ефективност, ВиК мрежи и околна среда, транспортна инфраструктура, развитие на селските райони, вследствие на което е създадена реална опасност да се загубят безвъзвратно милиарди евросредства."

Според строителите провежданата политика от служебния кабинет "е в абсолютен противовес на световната практика за използване на строителството като ключов инструмент за излизане от икономическата криза, възникнала в резултат на пандемията COVID-19".

Във връзка с гореизложеното КСБ призовава да спре негативната кампания, уронваща авторитета на строителния бранш, осигуряващ заетост на близо 250 хил. души, както и използването му за политически цели. Камарата иска да се активизира работата на държавната администрация, която в момента, според тях, е блокирана. Също така министерствата и ръководените от тях ведомства да изпълняват стриктно своите ангажименти по договорите с изпълнителите. Другото искане е да бъдат разплатени своевременно натрупаните задължения от страна на държавата към бранша, да продължи работата по програмата за енергийна ефективност и да не се допуска спиране на стартирали и предстоящи процедури и дейности във ВиК и пътния сектор, както и по оперативните програми – ОПОС, ОПРР, ОПТТИ, ПРСР и ОПРЧР.

 КСБ, която в началото на пандемията успя да убеди предишните управляващи, че има нужда от "строително цунами" за излизане от кризата, сега посочват, че в исканията им няма нищо политическо. "Те са свързани с необходимостта от нормално функциониране на един от ключовите за икономиката на страната браншове, осигуряващ 12% от БВП. Изпълнението им касае запазването на хиляди работни места, стабилността на приходната част на бюджета, сигурността на банковия и финансов сектор. При необходимост сме готови да предоставим допълнителна информация относно нашите искания."

Те също така заплашват, че ако не бъдат предприети мерки, "ще бъдем принудени да защитим правата на членовете на КСБ и заетите в сектора по всички допустими от закона начини".

Подкрепи Economic.bg