Служебният министър откри още нарушения при строителството на „Хемус“

Доклад на Сметната палата показва, че са платени авансово 90 млн. лв. на фирмата-изпълнител, а обектът няма разрешение за строеж

Служебният министър откри още нарушения при строителството на „Хемус“

Снимка: МРРБ

3869 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова започна проверки на автомагистрала „Хемус“ във връзка с установени нарушения. Експерти от ведомството са установили съществена промяна на строителната площадка при бъдещия възел с пътя Велико Търново–Русе. Оказва се, че за въпросния обект има изготвен проект, но няма разрешение за строеж.

Според Комитова там се копае, въпреки че все още няма разрешението за строеж е много далеч, защото има ПУП и отчуждителни процедури. Тя изрази недоумение, че за участъка са изплащани авансово пари. Според доклад на Сметната палата са изплатени около 90 млн. лв. на фирмата – изпълнител, за да купува материали за бъдещи строежи, заяви Комитова.

Проверките, които правим, касаят извършване на строителни и ремонтни дейности за 600 млн. лв. от фирми, които са полагали асфалт, работили са и трябва да установим дали са извършени и дали трябва да ги изплащаме. Другата група проверки е на обекти като този, където трябва да установим какво се случва на място", коментира Комитова.

Ремонтират се 32 км по национален стратегически обект "Автомагистрала Хемус" по пътя Русе–Велико Търново, но според Комитова днес, при проверката, "организацията да се работи на строежа е много по-усилена от вчера". Тя констатира и промени по площадката.

Строителят на обекта е заявил, че площадката в момента е паркинг и че техниката е преместена от друг паркинг.

Коментари: 0