Концесията на Летище София ще увеличи търсенето на краткосрочни наеми

Според предприемача Ефтим Ефтимов споделеното финансиране на имот е печеливша стратегия

Концесията на Летище София ще увеличи търсенето на краткосрочни наеми

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Автор: Вероника Тонева
Бъдещата концесия на Летище София ще има положителен ефект върху краткосрочните наеми в България. Това коментира предприемачът Ефтим Ефтимов, собственик на платформата Property Club, която се занимава със споделено финансиране на имоти. Според него отдаването на летището на концесионер ще увеличи low-cost полетите до България, а с тях ще се увеличи и туристопотока.

„Всички оператори, които изпратиха оферти за участие в търга залагат над 50% увеличение на трафика, а по-голямата част от него ще е благодарение на нискотарифните авиопревозвачи“, заяви Ефтимов и допълни, че през тази година се усеща чувствително увеличение на предлагането на апартаменти в платформата Airbnb.През юли 2019 г. средният наем на обект с една спалня е 35 евро за нощувка в София – стойност, непроменена спрямо същия период на предходната година. В същото време с 5% расте средната месечна печалба от имот, достигайки 516 евро. 

Данните сочат още, че при около 600 имота в столицата през 2015 г., днес в платформата има над 3000. „Това обаче не означава, че всички тези имоти са конкурентни. Реално част от тях функционират добре, но има и такива, които никога не са били разработени правилно и отдавани. Затова не може да се каже, че пазарът е наситен. Реалният брой добре работещи имоти всъщност е по-малък”, обяснява Ефтимов.

Каква е идеята зад стартъпа Property Club

Ефтимов обясни, че идеята на компанията е проста: тя намира имот – например апартамент в центъра на София на цена от 100 хил. евро. Проектът се качва в онлайн платформата и започва да набира нужната сума за закупуването и за планирания му ремонт. Когато това се случи, компанията организира сделката, извършва ремонта в предварително уговореното с инвеститорите време и може да се пусне за краткосрочен наем в Airbnb или за продажба. Според данните на стартъпа участието в проекти за споделени инвестиции в недвижими имоти у нас носи по-висока доходност спрямо стандартната покупка на жилище с цел отдаване под наем.

„Стратегията ни е да подбираме имоти с потенциал, като след набирането на необходимите средства и покупката, ще отделим 6 до 9 месеца, за да ги ремонтираме, приспособим за краткосрочно отдаване под наем и развием профилите им в платформите Airbnb и Booking. От това очакваме годишна доходност между 5-7%. Планираме готовият продукт да се отдава в рамките на година след това с очакване за сериозна запълняемост и предпоставки за последващо добро позициониране на пазара на краткосрочни наеми”, казва Ефтимов.

„В края на този период, тоест след 18-ия месец , имотите ще бъдат предложени за продажба на пазара, но като вече разработен продукт за краткосрочен наем. Очаквам след продажбата допълнителна възвръщаемост в рамките на около 10-12% върху инвестираните от нас средства, в зависимост от характеристиките на самото жилище и реализацията му в платформите за краткосрочен наем”, допълва Ефтимов.
Коментари: 0