България е по-добра в развиването на таланти, отколкото в привличането им

Страната се класира на 54-о място в Глобалния индекс за конкурентоспособност на талантите за 2019 г.

България е по-добра в развиването на таланти, отколкото в привличането им

Снимка: Adecco

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
България се класира на 54-о място, а София на 78-мо в Глобалния индекс за конкурентоспособност на талантите за 2019 г., който се разработва от Adecco Group и бизнес университета INSEAD. Един от любопитните изводи в тазгодишното проучване е, че страната ни е по-добра в задържането, мотивирането и развиването на таланти, но не толкова в първоначалното им привличане.

„В тази конкретна категория сме на 89-о място в света“, посочи Ирина Йончева, HR директор на Adecco България, по време на събитие за журналисти, на което бяха представени резултатите от проучването.

То се провежда за шеста година поред и ако в началото в него са били отразявани около 90 държави, през тази година броят им вече е 125. Ранг 54, какъвто има България, ѝ отрежда място в първата половина на класацията. Според Йончева това е много добър резултат не само, защото страната ни попада в първата половина на класацията, но и защото сред топ 25 се нареждат много добре развити икономики държави, като Канада, САЩ, Великобритания, Германия, Австралия. „Тоест конкуренцията е много сериозна“, добавя тя.

Тя отбеляза още, че държавите са систематизирани в 4 категории въз основа на доходите – (високи, средни към високи, средни към ниски и ниски). България се намира във втората и това още веднъж подчертава силната конкуренция, обърна внимание Йончева, като изтъкна още, че „78% от страните в групата по доход са класирани по-назад от нас“.

Най-високо България е класирана по показателите „Задържане на таланти“ и „Глобално знание“. Най-голямото предизвикателство за страната ни остава възможността за привличане на таланти - родни и чуждестранни.

Резултатите за конкурентоспособност на талантите в България се отчитат като по-добри от средните, тъй като, въпреки че това е страната с най-ниския БВП на глава от населението, тя изпреварва Румъния и Хърватска и с малко отстъпва на Гърция, Унгария и Полша.

В този регион с най-добри резултати в класацията се нарежда Чехия, която е с двойно по-висок БВП от България (сравнима е по-богатство с Италия). Тя изпреварва България само с 16 позиции.

Кой е №1

За шеста поредна година индексът се оглавява от Швейцария. По територия страната е по-малка от България, а ѝ липсват и природни ресурси. Населението ѝ обаче се увеличава, за разлика от тукашното. По думите на Мюриел Берсе Коен, посланик на страната в България, там биват привличани все повече чужденци и днес те вече представляват 25% от населението. На фона на работната сила пък делът им е 30% от всички.

„Две са основните причини за нашият голям растеж. На първо място това е силната демокрация, на второ е икономическия ни потенциал“, изтъква нейно превъзходителство. Според нея е от голямо значение това, че гражданите усещат, че могат да влияят реално върху вземането на решения.

Тя обърна внимание, че в Швейцария има големи глобални компании в различни сектори. Сред тях за ABB (машиностроене), Novartis и Rosh (фармация), Nestle (храни и напитки). Има обаче и много малки и средни предприятия, които правят впечатление със силния си иновационен потенциал.

Посланикът акцентира върху разпределението на инвестициите, които се насочват все повече в сферата на образованието и научно-изследователските разработки. Именно акцентът върху дейности с висока добавена стойност движат икономиката напред и я правят атрактивна за бизнеса и кадрите.

Ветровете на промяната

 „Пазарът на труда се променя много бързо. Затова е важно отделните държави и градове да предлагат подходящи условия за привличане на таланти. В противен случай има риск да бъдат изпуснати дори вече привлечените хора и бизнеси, които да потърсят по-добри условия другаде“, коментира Ален Дехaз, главен изпълнителен директор на Adecco Group.

Според него резултатите от тазгодишния доклад са допълнително доказателство за това как предприемаческият талант все повече се разглежда като ключов фактор за ориентиране в постоянно променящия се свят. „Създаването на правилните условия и отглеждането на предприемачески дух е от изключително значение за развитието на талантите и за полагане на основата за развитието на икономиките за в бъдеще“, казва още той.

„Бизнесът и правителството трябва да работят ръка за ръка, за създаването на култура и начин на мислене, които ще отключат положителния потенциал, носен от технологиите и така да направим България магнит за таланти“, отбелязва Константинос Милонас, изпълнителен директор на Adecco Group за България и Гърция.

Той обърна внимание и на новопоявяващите се фактори на пазара на труда, обуславяни от технологичната революция. Става дума за неща като изкуствен интелект (AI) и интернет на нещата (IoT).
Коментари: 0