Коронавирусът допълнително охлажда интереса към 5G

Южна Корея се бори да запази водещата си позиция в глобалната 5G надпревара

Коронавирусът допълнително охлажда интереса към 5G
1872 ~ 2 мин. четене

Южна Корея се бори да запази водещата си позиция в глобалната 5G надпревара на фона на разрастващата се коронавирусна пандемия, която допълнително охлажда настроенията на потребителите, чийто интерес се поизпари заради проблеми с разходите и качеството, предава Reuteres.

Местните южнокорейски телекоми SK Telecom и KT Corp пуснаха първите 5G услуги в света преди година. Сънародникът им – Samsung, пък лансира първия 5G смартфон горе-долу по същото време.

След ранния растеж, движен от щедри субсидии за 5G устройства, първоначалното вълнение почти изчезна, тъй като потребителите започнаха да се замислят дали си струва да инвестират в скъпите устройства и да ползват тези услуги. А сега коронавирусната криза нанесе още по-силен удар на търсенето.

Продажбите на новите 5G Galaxy S20 телефони на Samsung, които стартираха в края на февруари с цени от над 1300 долара, намаляват с около 30% в Южна Корея в сравнение с ранните продажби на предишния модел от S10 серията, съобщи пред Reuters служител на южнокорейския оператор.

Хладният прием идва въпреки традиционното покачване на продажбите след обявяването на нови телефони. Забавянето на 5G в Южна Корея показва как коронавирусът може да препъне старта на технологията в световен мащаб. Производителите на смартфони, включително Apple, която за момента планира да пусне 5G телефони през есента, разчитаха на мрежите от ново поколение да помогнат за увеличаване на продажбите след две години свиване в цялата индустрия.

Плановете за футуристични услуги като самоуправляващи се автомобили и напълно автоматизирани фабрики и градове също биха могли да бъдат засегнати от 5G забавянето. Испания, Италия, Франция и Австрия отложиха търговете за раздаване на 5G спектър заради коронавируса.

От друга страна, продажбите на 5G в Китай се очаква да се възстановят през второто тримесечие, като стимулират китайски компании, включително Huawei, заяви Том Кан, анализатор в изследователската фирма Counterpoint. Xiaomi, която наскоро представи нов флагмански 5G смартфон, заяви, че забелязва признаци за възстановяване на продажбите в Китай, след като страната започва да се връща към нормалност след блокирането покрай коронавируса.

Samsung има малко присъствие в Китай и продава повечето от своите първокласни, в това число и 5G, телефони на други пазари.

Южнокорейските превозвачи добавиха около 400 000 нови 5G клиенти през февруари, показаха данни на правителството. Предходният месец те наброяват 290 000. Анализаторите обаче обръщат внимание, че това число не отговаря на предварителните прогнози, свързани с пускането на Samsung S20.

Пазарът на 5G започна да се забавя през ноември, тъй като телекомуникационните оператори ограничиха маркетинговите си разходи, а оплакванията на клиентите нарастваха по отношение на мрежовите връзки и липсата на диференцирано съдържание.

Според анализаторите операторите и производителите на мобилни телефони трябва да разчитат на нови субсидии, за да съживят търсенето.

Подкрепи Economic.bg