Чуждият бизнес предлага да се спрат плащанията на данъци и осигуровки до 6 месеца

В обща декларация те представиха 12 мерки за подкрепа на бизнеса

Чуждият бизнес предлага да се спрат плащанията на данъци и осигуровки до 6 месеца

Снимка: Pexels

948 ~ 2 мин. четене

Единадесет от двустранните търговски камари в България изпратиха съвместна позиция до българското правителство по повод на кризата от епидемията от COVID-19. В нея те предлагат допълнителни мерки, които може да бъдат предприети за справяне с извънредната ситуация.

На първо място се предлага създаване на нов консултативен съвет към правителството, в който да участват двустранните търговски и индустриални камари. Те също така настояват да бъдат въведени механизми, касаещи всички фирми, за компенсиране и замразяване на дължими данъчни задължения и осигурителни вноски до края на септември. Трябва да има възможност за безлихвено разсрочено плащане на задължения до 6 месеца.

Камарите предлагат също до края на септември да бъдат замразени главниците и лихвите по заеми, финансирания и лизинги (с изключение на превозни средства, несвързани с основната дейност), без начисляване на допълнителни лихви. Предвиждат се също бързи улеснени процедури за дългосрочни кредити със срок до 30 години. Въпросните процедури трябва да гарантират ликвидността на малките и средни предприятия (МСП) и да намалят междуфирмената задлъжнялост.

Друго от предложенията е облекчаване на процедурите за достъп до фонд „Безработица“ при временно прекъсване на работа за фирмите от всички сектори. Облекчението ще важи и за самоосигуряващи се лица, като се покриват 60% от осигурителния доход за максимум половин година, като след втория месец отпада задължението на работодателя да изплаща 40% от осигурителния доход. Изплатената сума не може да е по-малка от минималната работна заплата за страната. Да се предвидят достатъчно средства за всички засегнати фирми.

„За срока на извънредното положение да се удължи автоматично срокът на валидност на годишните технически прегледи на всички превозни средства (за основна дейност), както и на валидността на международните шофьорски книжки, чиито срокове изтичат по време на извънредното положение“, гласи друго от исканията на двустранните камари.

Организациите също така предлагат средствата от европейските фондове, насочени за развитие на бизнеса, да не се пренасочват за други цели, както и да не се прекъсват процеси и финансиране към вече одобрени или стартирали проекти. Освен това те искат осигуряване на целево финансиране за най-засегнатите сектори, както и за такива, които трансформират производства и услуги, за да се справим с епидемията.

Други предложения на камарите са въвеждане на електронен обмен на документи с държавните институции, финансова помощ за осигуряване на почистване, дезинфекциране и сигурност на работното място, допълнителни финансови средства и мерки за укрепване на здравната  система.

„Общият ни стремеж е заедно с Вас да обсъждаме и прилагаме възприети мерки за успешното ни справяне със сложната ситуация, породена от пандемията. Нашите членове имат знания, умения и ресурс, които може да бъде полезен в търсенето и прилагането на решенията за преодоляване на кризата“, посочват в писмото до правителството двустранните камари.

Писмото е подписано от Advantage Austria, Американската търговска камара в България, Белгия-България-Люксембург бизнес-клуб, Британо-българската бизнес асоциация, Българо-румънската търговско-промишлена палата, Българо-черногорската търговско-промишлена палата, Италианската търговска камара в България, Конфиндустрия България - сдружение на италианското предприемачество в България, Унгарско-българската стопанска камара, Френско-българската търговска и индустриална камара и Шведската търговска камара в България. Инициативата продължава да е отворена и за другите двустранни камари.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg