Строителният сектор засега работи в ритъм, но има притеснения

Към края на 2019 г. 5.7% от заетите в страната са в сектор „Строителство“

Строителният сектор засега работи в ритъм, но има притеснения

Снимка: Economic.bg/Архив

1880 ~ 2 мин. четене

Извънредното положение очевидно има отражение върху цялата икономика, но за момента повечето ни строителни компании, като че ли са запазили ритъма на работа, отчитат от Федерацията на независимите строителни синдикати - КНСБ (ФНСС).

Засега няма решение от страна на държавата за спиране на строителството, стига да се спазват заложените предпазни мерки за работниците. Столична община излезе със съобщение именно с такова послание. Затова и работата по жилищни сгради в градовете не е спряла.

Притеснения сред фирмите в бранша обаче въпреки всичко, има. От една страна, те са свързани със сроковете по оперативните програми, тъй като изостават с усвояването на европейски средства в настоящия програмен период. От друга страна, притеснения има и по отношение на обществените поръчки и дали наистина работата по тях ще спре, „защото спре ли строителството спира икономиката“, пишат синдикатите.

„Едно от притесненията на повечето ни фирми, работещи по обществени поръчки, е да се пренасочи финансирането в посока борба с вируса и да има спиране на строителните обекти, тъй като за бранш като нашия, където сроковете са от изключително значение, силно влияние ще окаже спирането на доставките на различни материали и услуги“, съобщават от синдиката.

Те казват още, че правителството трябва да предприеме действия, които да доведат до смекчаване на ситуацията в сектора. „Отговорността на нашите строителни фирми е за милиарди, в този смисъл всяко забавено или грешно решение ще води до срив, неизплащане на дължимите суми за работни заплати на всички заети, както и освобождаване на персонал“, пишат още от бранша.

Те уточняват, че дейността по обектите продължава при спазване на дисциплина, ползване на дезинфектанти и маски. Що се отнася до сроковете, засега няма сериозни притеснения от компаниите дали ще завършат обектите си предвид обстоятелствата. Повечето изтъкват, че зимата е била благоприятна за работа и са успели да изпълнят голяма част от заявките.

Към края на септември 2019 г. заетите в строителния сектор са 131.1 хил.., или 5.7% дял от общо наетите за страната, сочат данни на Камарата на строителите в България.

Подкрепи Economic.bg