Костадин Ангелов: Готвим се за най-лошия сценарий за коронавируса

Костадин Ангелов: Готвим се за най-лошия сценарий за коронавируса

Ние се готвим за най-лошия сценарий за коронавируса. Когато той не се сбъдне, значи сме се справили. Това каза новият здравен министър проф. д-р Костадин Ангелов в ефира на Nova тази сутрин. Коментарът му идва по повод вчерашното изказване на Главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, че пандемичната обстановка в България може да се влоши толкова, че и тук да се разиграе „италиански сценарий“. 

Според Костадин Ангелов всички сценарии са възможни. Здравният министър подчерта, че за вируса все още има много неизвестни, но обясни, че системата има готовност да се справи и с по-тежка ситуация. „В момента имаме готовност за разкриването на 2832 легла“, посочи здравният министър, като подчерта, че не става дума за „виртуални легла“, а за такива, обезпечени с апаратура и лекари. 

Той все пак обърна внимание на дългогодишния проблем с недостига на медици, който сега отново излиза наяве. Инфекционистите в България са около 160, например, посочи той, но допълни, че що се отнася до коронавируса, роля в лекуването имат и много други специалисти, като пулмолози, кардиолози, реаниматори и пр. 

По думите му през последните две седмици се наблюдава намаляване на заболеваемостта с 9.8%. Увеличението на смъртните случаи Ангелов отдаде на ръстовете в т.н. уязвими групи. 

Според него България, която през последните седмици попадна в червените списъци на редица държави като забранена или непрепоръчителна дестинация, не е сред най-лошите примери. Той посочи, че в страни като Естония и Кипър се наблюдават ръстове на заболеваемост от по 100-300%. 

Коментари: 0