Ковачев: Точната сума за България от европейския мегафонд не е ясна

България все пак ще получи повече средства, отколкото ще внесе в бюджета на ЕС, успокои евродепутатът

Ковачев: Точната сума за България от европейския мегафонд не е ясна

Снимка: Economic.bg/Архив

656 ~ 2 мин. четене

Средствата, които ще дойдат в България от фонда на Европейския съюз за справяне с кризата, трябва да бъдат инвестирани в най-засегнатите сектори. Те трябва да бъдат влагани и в индустриите на бъдещето, в иновативни технологии, в здравеопазване. И защо не - в създаване на нови болници. В България в момента говорим за новата детска болница. Също може една част да бъде финансирана с тези средства. Това заяви евродепутатът от най-голямата политическа партия в европарламента ЕНП - Андрей Ковачев в интервю за БНР.

По думите на Ковачев точната сума, която България ще получи от новообявения спасителен план „ЕС от следващо поколение“ не е ясна, защото не е сигурно, че предложението на ЕК ще бъде одобрено в този му вид.

„Ясно е, че България ще получи много повече, отколкото ще даде в бюджета на ЕС като вноска“, коментира Андрей Ковачев. Той определя предложението на Европейската комисия като „много добро за България", включително съотношението между безвъзмездна помощ и дългосрочен заем в така предложения финансов механизъм.

Съотношението между безвъзмездна помощ, което означава свежи пари за България, и дългосрочния заем - говорим тук за десетилетия, период, в който ще бъдат връщани тези средства, ще осигури на България възможност за много по-бърза подкрепа на икономиката. Частта, която ще бъде приета като дългосрочен заем, няма да утежни финансовата ситуация на България“, категоричен е Андрей Ковачев.

Според него оптимистичните очаквания са до края на годината тези средства да започнат да бъдат на разположение, но по-реалистично е средствата от спасителния фонд да бъдат на разположение в началото на следващата година.

Коментари: 0