10 красиви градове, които задължително да посетите

Те са богати на история и култура и ще ви впечатлят завинаги

10 красиви градове, които задължително да посетите

Красотата е в очите на гледащия, казва древната поговорка. Но дори и най-опитните туристи, видели какво ли не, няма да останат равнодушни пред тези градове.

Те не са сред най-популярните дестинации за почивка, но са богати на култура и история и ще ви впечатлят завинаги.

Ето защо е задължително да ги видите поне веднъж в живота си:

1. Исфахан, Иран


„Исфахан е половината свят”, казва поговорка от 17-и век, когато иранската перла е бил сред най-големите градове в света. Построен, за да заслепява, градът е столица на персийската империя при династията на Сефевидите – между 16-и и 18-и век. Той се гордее и до днес с богато културно и художествено наследство. Сред най-големите забележителности са централният Площад на имамите, високата порта Али Капу, дворци, мостове, Цветната градина на Мартир. В Арменската част интересни са катедралата Ванк, Витлеемската църква и покрития пазар Кесария.

Тук сетивата ви ще се наситят с форми, цветове, вкусове и аромати от изтока.

2. Флоренция, Италия


Люлка на ренесансовата култура, Флоренция е в списъка на всеки турист. Тук има толкова много изкуство, архитектура, християнска символика, че времето няма да ви стигне да обиколите всичко. Но сред задължителните забележителности са Галерия Уфици, катедралата Санта Мария дел Фиоре, базиликата Санта Кроче, Понте Векио, дворецът Пити и, разбира се, къщата-музей на Данте Алегиери, чиято любов към Беатриче ражда и до днес литературни и филмови шедьоври.

3. Йерусалим, Израел


Свято място и за трите от най-големите световни религии – юдеизъм, християнство и ислям, Йерусалим едва ли има нужда от представяне. Йерусалим е „небесният град”, в който човек е най-близо до Бог, а душата му намира покой и опрощение. Той съществува от 4000 г пр.н.е., а тук е пълно със светини. Задължително трябва да видите Божи гроб, гробът на Света Богородица, останките на Соломоновия храм и втория храм, където е и Стената наплача, джамията Купол на скалата на Храмовия хълм – едно о т най-свещените места за мюсюлманите.

4. Кейптаун, ЮАР


Кейптаун е град-мечта за мнозина и вероятно първата причина е неговото уникално местоположение – край океана, но в полите на прекрасна планина.

Кейптаун е най-южният град в Африка. Градът е известен със своето пристанище, с разположението си в характерния Кейпски флористичен регион, както и с популярни забележителности, като планината Тейбъл и нос Кейп Пойнт. Кейптаун, традиционна входна точка за заселниците в Южна Африка, е сред най-мултикултурните градове в света. 

Трябва да си отделите време за всякакви развлечения – да се качите на върха на планината с кабинковия лифт, да поплувате или сърфирате, да разгледате старото историческо сърце на града, да обиколите местните пазари.

5. Брюж, Белгия


Столицата на Западна Фландрия е съхранила своята архитектура от Средновековието и  днес е сред най-посещаваните от туристи градове в Белгия. Прекрасният ансамбъл от къщи, църкви, канали, павирани улички и площадчета ще ви накарат да се почувствате в друго историческо време. А ако добавим и местните наслади като чипс, белгийски шоколад и местни бири, то посещението е напълно оправдано.

6. Фес, Мароко


Фес е най-старият от четирите имперски града на Мароко, най-големият в Западна Африка център за ислямска култура и образование. Градът е снован по времето на Идрис II и в него се намират едни от най-красивите сгради в Мароко. Това е религиозен, духовен и културен метропол с най-голямата медина в Мароко. В нея се влиза по малки улички, които водят до лабиринт от пътечки, цветове, стълби и задънени улички, в които трудно прониква слънчева светлина. Този фантастичен свят се е оформил около джамията "Карауин" с четиринадесетте порти, която може да събере до 22 000 поклонници. Най-голямата забележителност на града е старинния квартал Медина, включен в списъка на Медина.

7. Севиля, Испания


Столицата на Андалусия е пълна с история – от римски времена, през ренесанс, до арабско владичество. Тук дъхът ви ще вземат Замъкът Алказар, районът Санта Круз, бивш еврейски квартал през средновековието, огромната катедрала, построена през 12-и век като джамия, и още много други забележителности. Не пропускайте и съвременните забавления като обиколка на тапас баровете и нощния живот с испански ритми и танци.

8. Картахена, Колумбия


За повечето  хора Колубмия се свързва с производство и трафик на дрога, нарко кланове и опасност. Северният град Картахена на брега на Карибско море обаче е едно от местата тук, които ще ви накарат да се почувствате вълшебно. Той е наричан най-романтичният град на Америките. Цветни къщи с характерна архитектура, спокойствие и много настроение. Старият град може да ви напомни за архитекрутен резерват като Копривщица или Стария Пловдив.

9. Джодхпур, Индия


Той е вторият по големина град в провинция Раджастан, наричан още Синият град заради цвета на сградите. Крепостта е строена през 15-и век.

Джодхпур днес е един жив и все още не много пострадал от туристическата индустрия град. Именно защото тук занаятите не са загубили първичния си смисъл и не са само атракция. В миниатюрните работилнички по тесните улички се боядисват тъкани, шият се дрехи, лее се сребро, ръчно се изковават бижута, вари се и се заквасва мляко. И битът на хората е истински, не за показ. Дори туристическите места носят някакъв уют и усещане за домашна атмосфера.

10. Суджоу, Китай


Наричат го китайската Венеция, а множеството му градини са под защитата на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Намира се в югоизточната част на страната, в делтата на река Яндзъ. Градът е заобиколен от езера и реки от всички страни, и е опасан от водни канали. Времето няма власт над тази божествена красота, тук всичко е така, както е било преди хиляда години. Спирайки се, омагьосаният пътник тук забравя за земните грижи, наслаждавайки се на фината хармония на цветовете и изисканата форма на растенията.

Коментари: 0