Във Венецуела създадоха ново Конституционно събрание

Кръв беляза вота в страната, която от месеци е в икономическа криза

Във Венецуела създадоха ново Конституционно събрание
616 ~ 1 мин. четене

Във Венецуела избраха нов законодателен супер орган, наречен „Конституционно събрание”, пише Reuters. Всички 545 места бяха спечелени от съюзници на управляващата Социалистическа партия, чийто лидер е президентът Николас Мадуро. Новият орган ще има правомощията да пренаписва Конституцията на страната, да разпуска държавни институции, като например контролирания от опозицията Конгрес, и да уволнява дисидентите.

От управляващата партия обещаха, че новият орган ще започне да приема закони бързо след избирането му. „Конституционното събрание ще започне да работи веднага”, заяви Диосдадо Кабело, зам.-председател на Социалистическата партия.

Вотът в неделя обаче беше белязан от бойкот от страна на опозицията, както и от обвинения от правителството в Каракас към чуждестранни правителства, че обиждат демокрацията. Най-малко 10 души бяха убити при протестите в неделя от противници на непопулярния ляв президент Николас Мадуро, който настоява, че новото Конституционно събрание ще донесе мир. Вече четири месеца във Венецуела се провеждат демонстрации, при които загинаха повече от 120 души.

Според опозицията обаче жертвите са поне 15. Властите и опозицията описват по различен начин изборния ден. Според партията на президента Мадуро е имало дълги опашки и висока избирателна активност в цялата страна. Отсрещната страна, както и вестник „Насионал“, публикуваха снимки на празни секции.

Опозиционната Коалиция на демократичното единство заяви, че няма да признае изборите и призова за бойкот. Тя не издигна и нито един кандидат за новия орган. Противниците на Мадуро отправиха призив за протести днес и в сряда.

Някои държави, сред които и САЩ, Аржентина, Перу, Колумбия и Панама, заявиха, че няма да признаят изборните резултати.

Подкрепи Economic.bg