Кредиторите на Гърция се разбраха за спасителната програма

МВФ ще продължи да оказва подкрепа

Кредиторите на Гърция се разбраха за спасителната програма
3881 ~ 1 мин. четене
Кредиторите на Гърция от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ) са постигнали „обща позиция“, която ще им позволи да се върнат в Атина, за да разрешат въпроса с нейната спасителна програма. Това съобщи германският министър на финансите Волфганг Шойбле. 

"Кредиторите имат обща позиция и стигнахме достатъчно далеч, за да може техническата мисия да се завърне в Атина“, каза той след среща с колегите си от еврозоната. 

Шойбле, който е един от бащите на спасителната програма, заяви, че очаква МВФ да продължи да оказва подкрепа за страната, независимо че има спорове с някои от държавите членки от еврозоната по ключови въпроси като облекчение на дълга и бюджетни цели. 

Според председателя на еврогрупата Йерун Дейселблум финансовите министри от 19-те държави са постигнали успех. „Имахме интензивни разговори с институциите и гръцкото правителство, за да разчистим терена за завръщане в Атина“, каза той. 

Страните от еврозоната и МВФ водят спорове за това какво трябва да се прави с гръцкия дълг и най-вече дали той трябва да се облекчава. 

В същото време Атина отказва да въведе нови реформи, искани от кредиторите й, с което допълнително усложнява ситуацията около финансите си.
Подкрепи Economic.bg