САЩ и ЕС засилват политическите и икономическите връзки

Американският вицепрезидент Майк Пенс разговаря с Федерика Могерини

САЩ и ЕС засилват политическите и икономическите връзки
3830 ~ 1 мин. четене

САЩ ще задълбочат икономическото и политическото партньорство с ЕС. Това заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс след среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Пенс е на първото си посещение в Европа след встъпването в длъжност на новата американска администрация.

Той разговаря с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини, с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Стабилността в света зависи много от добрите отношения ЕС-САЩ, има нужда от обединен и силен ЕС. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при посрещането на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс.

Благодарен съм, че вицепрезидентът избра Европа за първото си задгранично пътуване, добави Юнкер. Ще говорим по всички въпроси, които понякога оставят впечатлението за различия помежду ни, допълни той преди началото на срещата.

Ще укрепим нашите усилия в областта на отбраната. Икономическите отношения са изключително важни. Не е време Европа сама да се разделя на бивши национални провинции, а трябва да стои единна, заяви Юнкер.

Пенс посочи, че от името на президента Доналд Тръмп е дошъл да изрази решимостта на САЩ да продължат да сътрудничат с ЕС. Очаквам съдържателен и подробен разговор за бъдещето, добави вицепрезидентът.

Предстои среща на Пенс и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Американският вицепрезидент заяви, че Съединените щати подкрепят разгръщането на НАТО на изток и държат Русия отговорна за обстановката в Източна Украйна.

Според него президентът Тръмп ще се опита да намери нови пресечни точни с Москва.

Подкрепи Economic.bg