Кредиторите отново не отпуснаха транша за Гърция

Експертите очакват, че все пак Гърция и кредиторите ще постигнат споразумение относно реформите

Кредиторите отново не отпуснаха транша за Гърция
144 ~ 2 мин. четене

Финансовите министри от еврозоната няма да бъдат в състояние да вземат решение относно разпределението на Гърция транш от 2 милиарда евро от настоящата програма. Това се случва във връзка с липсата на прилагане на договорените реформи с кредиторите, пише вестник The Wall Street Journal, цитирайки официални източници в ЕС.

По време на конферентния разговор, който се проведе в неделя, финансовите министри от еврозоната са били уведомени, че Гърция е приела около 50 реформи, свързани с програмата за помощ. Експерти посочват, че по редица въпроси е постигнат значителен напредък, включително за замяна на данъка върху частното образование, управлението на държавните банки и др.

Независимо от това, Атина и кредиторите ще се нуждаят от повече време, за да изпълнят всички необходими реформи на този етап.

"Решението за разпределение на 2 млрд. евро за Гърция няма да бъде взето днес" - каза един от източниците, визирайки предстоящата по-късно днес среща на Еврогрупата на която ще се обсъди първоначалния транш от първите общо 26 млрд. евро, които трябва да бъдат предоставени на Атина. Експертите очакват, че все пак Гърция и кредиторите ще постигнат споразумение относно реформите, предприемани от страната. Финансовите министри от еврозоната се очаква да се съберат отново в петък, за да обсъдят проблемите и да оценят напредъка на страната.

Първоначално бе планирано, че спасителният транш от 2 млрд. евро ще бъде дадем на Гърция през октомври, но кредиторите го задържаха. През юли Гърция договори с международните кредитори пакет финансова помощ в размер на 86 млрд. евро като обеща да предприеме стъпки за бъдещето на икономиката и да приеме редица трудни структурни реформи. 

Подкрепи Economic.bg