Криптоборсите започнаха да блокират китайските потребители

Акциите на компаниите свързани с криптовалути се сринаха

Криптоборсите започнаха да блокират китайските потребители

Снимка: Unsplash

4508 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Борсите за криптовалути и доставчиците на криптоуслуги се опитват да прекъснат възможно най-бързо бизнес връзките си с клиенти от континентален Китай. Причината е издадената миналата седмица от Пекин обща забрана за всякаква криптотърговия и добив, предава Reuters.

Разпореждането бе кулминацията на дългогодишните усилия на комунистическата власт да овладее сектора. Сега 10 мощни китайски правителствени органа, включително централната банка, заявиха, че на чуждестранните борси е забранено да предоставят услуги на континентални инвеститори чрез интернет и обещаха да изкоренят съвместно „незаконните дейности с криптовалута“.

Huobi Global и Binance, две от най-големите световни борси и популярни сред китайските потребители, спряха новата регистрация на сметки на клиенти от Китай. Huobi също така заяви, че „ще почисти съществуващите клиенти“ до края на годината.

В деня, в който видяхме известието, започнахме да предприемаме коригиращи мерки“, заяви Джу Джун, съосновател на Huobi Group в изявление пред Reuters.

Той не даден оценка колко от потребителите ще бъдат засегнати, но заяви, че Huobi, някога най-голямата криптоборса в света, е започнала глобална стратегия за разширяване преди много години и е видяла стабилен растеж в Югоизточна Азия и Европа.

Данните показват, че акциите на компании, свързани с криптовалути, са се сринали в понеделник, като криптоактивите на Huobi Tech потънаха с 23%, а на OKG Technology Holdings Ltd, финтех компания, собственост на Xu Mingxing, основателят на криптообмен OKcoin – с 12%.

TokenPocket, популярен доставчик на услуги за криптопортфейли, също обяви в известие до потребителите си, че ще прекрати услугите за клиенти от континентален Китай.

Междувременно много китайски борси за криптовалути затвориха или се преместиха през 2017 г., след като Китай, някога най-големият център за търговия и добив на биткойни в света, забрани на такива платформи да преобразуват законно платежно средство в криптовалути и обратно. А през май тази година Държавният съвет на Китай обеща да забрани търговията с биткойни и добив.

На фона на репресиите други видове китайски криптокомпании се изнесоха от Китай през последните няколко месеца, коментира Флекс Ян, основател и главен изпълнителен директор на Babel Finance. Той добавя, че въздействието от последната политика ще бъде „ограничено“. Китайският доставчик на крипто финансови услуги този месец откри ново бизнес седалище в Сингапур. А Cobo, платформа за управление на криптоактиви и попечители, също наскоро премести централата си от Пекин в Сингапур.

Подкрепи Economic.bg