Китай обяви всички транзакции на криптовалути за незаконни

Действията на централната банка потопиха биткойн, който също не може да се търгува

Китай обяви всички транзакции на криптовалути за незаконни

Снимка: Twenty20

12266 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Китайската централна банка (PBoC) обяви всички транзакции, свързани с криптовалута, за незаконни и ще бъдат забранени. Така тя изпраща най-силния досега сигнал за решимостта си да събори индустрията.

Всички криптовалути, включително биткойн и етер – двете най-големи – не са законна валута и не могат да се разпространяват на пазара“, съобщи PBoC на своя уебсайт.

Всички транзакции, свързани с крипто, включително услуги, предоставяни от офшорни борси на местни жители, са незаконни финансови дейности, се казва още в съобщението.

Тази последна сурова директива потопи биткойн с 4.4% до 41 889 долара към 14:00 ч. българско време днес, според платформата Coindesk. Така двудневният печеливш цикъл на биткойн бе прекъснат. Това става на фона на все по-обезпокоените световни пазари заради дълговата криза, свързана с предприемача China Evergrande Group.

Виджай Айяр, ръководител на борсата за криптовалути Luno, работеща в Азиатско-тихоокеанския регион, заяви пред Bloomberg, че макар китайското правителство да е правило подобни изявления в миналото, това е

леко нервна среда за криптоактивите, така че всякакви коментари от този характер ще доведат до продажба на рискови активи“.

Националната агенция за икономическо планиране също заяви, че е спешна задача за Китай да изкорени криптодобива, а репресиите са важни за постигане на въглеродните цели.

Китай възобнови натиска си върху търговията с криптовалути и добив през второто тримесечие на фона на пилотно тестване на дигитален юан.

Подкрепи Economic.bg