Криптокрадците неочаквано върнаха валута за $260 млн.

Едва ли обаче зад привидно доброто дело стоят безкористни подбуди

Криптокрадците неочаквано върнаха валута за $260 млн.

Снимка: Pexels

2009 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Хакерите, стоящи зад една от най-големите кражби на криптовалути досега, са върнали повече от една трета от присвоените цифрови монети на стойност около 600 милиона долара. Киберпрестъпниците заявиха, че са извършили грабежа „за забавление“ и са искали да „разкрият уязвимостта“ преди други да могат да я използват. Експерти обаче откриват други помисли зад привидно доброто дело. 

Poly Network, децентрализирана финансова платформа, която улеснява транзакциите peer-to-peer, обяви пробива в Twitter по-рано тази седмица. От компанията призоваха крадците да върнат активите, като заплашиха да предприемат съдебни действия.

Според компанията за блокчейн криминалистика Chainalysis вече е върната криптовалута за малко над 260 милиона долара.

Самоличността на хакерите е неизвестна, като не се знае и дали става дума за група или за самостоятелно лице.

Том Робинсън, съосновател на Elliptic, обясни, че извънредното решение за връщане на парите може да произтича от огромното главоболие, което иначе би предстояло за крадците. Те ще трябва да намерят начин как да изперат откраднатото, а сума с такъв размер е трудно да бъде прикрита.

Дори и да можете да откраднете криптоактиви, изпирането им и осребряването им е изключително трудно поради прозрачността на блокчейна и широкото използване на блокчейн анализ от финансовите институции“, отбелязва Робинсън.

Подкрепи Economic.bg