САЩ призоваха ОПЕК+ да увеличи добива на петрол

Необичайното изявление засили международния натиск за сваляне на цените на нефта

САЩ призоваха ОПЕК+ да увеличи добива на петрол

Снимка: Twenty20

732 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън призова Организацията на страните износители на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) да увеличат добива на „черно злато“, Целта е да се спре повишаването на цените на горивата, което според Вашингтон е заплаха за възстановяването на световната икономика.

Искането на Белия дом цели да ангажира световните производители за повече доставки, за да облекчи промишлеността и потребителите, въпреки че това се конфронтира с целите на Байдън в борбата с изменението на климата.

Съветникът на американския президент по националната сигурност Джейк Съливан разкритикува големите петролни държави, включително Саудитска Арабия, тъй като според него нивата на производство на суров петрол след глобалната пандемия са недостатъчни.

В критичен момент от глобалното възстановяване това просто не е достатъчно“, заяви Съливан в изявление.

ОПЕК+ реализираха рекордно намаление на добива от 10 млн. барела на ден миналата година – около 10% от световното търсене, тъй като глобалното потребление на енергия спадна по време на пандемията. Групата постепенно увеличава добива оттогава, като намалението намалява до около 5.8 млн. барела дневно през юли.

Картелът се съгласи през юли да увеличи производството с 400 хил. барела на месец, започвайки от август, докато останалата част от намалението от 5.8 млн. барела на ден ще се прекрати постепенно. ОПЕК+ трябва да проведе друга среща на 1 септември, за да прегледа ситуацията.

По-късно в сряда Байдън каза пред репортери, че САЩ са дали ясно да се разбере на ОПЕК, че

съкращенията на производството, направени по време на пандемията, трябва да бъдат отменени“, тъй като световната икономика се възстановява „с цел понижаване на цените за потребителите“.

На фона на изказванията от Белия дом петролът поскъпна като към 7:40 ч. българско време европейският сорт Брент е нагоре с 0.11% до 71.52 долара за барел, а американският WTI – 0.12% до 69.33 долара за барел.

Необичайното изявление засили международния натиск и идва, когато администрацията се опитва да ограничи редица нарастващи цени и затруднения в предлагането в цялата икономика, които предизвикаха опасенията за инфлацията. Байдън направи възстановяването от икономическата рецесия, предизвикана от пандемията, като основен приоритет за неговата администрация.

Напрежението на администрацията на Байдън за по-ниски цени на горивата се конфронтира с усилията ѝ да си осигури световно лидерство в борбата с изменението на климата - програма, която се основава на усилията за преход на икономиката от изкопаеми горива към по-чисти енергийни източници и електрически превозни средства.

Подкрепи Economic.bg