Криптопазарът достигна невижданите $1 трлн.

Цифровите валути вече не са просто играчка в ръцете на дребните инвеститори

Криптопазарът достигна невижданите $1 трлн.

Снимка: Unsplash

2072 ~ 1 мин. четене

Общата пазарна стойност на криптовалутите достигна нечуваните досега 1 трлн. долара. Рекордът идва след 12 месеца на бурен подем, движен от смелостта и дълбоките джобове на все повече инвеститори. 

Само за първите няколко дни на януари биткойн вече нарасна с 25% след поскъпването от над 300% през 2020 г. Тенденциите при него поведоха и тези при останалите криптовалути. Ethereum например генерира обща печалба от около 860% за последните 12 месеца, след като в сряда за първи път от началото на 2018 г. достигна цена от над 1200 долара.

„Маркерът от 1 трилион долара циментира криптовалутите като клас активи, в който може да се инвестира и който вече не стои на границата на традиционните финанси като играчка за инвеститорите на дребно“, каза Джак Пърди, финансов анализатор в Messari, цитиран от CoinDesk.

Според него постижението е показателно за това, че „този клас активи е достатъчно голям, за да поеме големи поръчки“. Той обръща внимание на навлизането на пазара на много институционални играчи през последните няколко месеци. Анализаторите изтъкват именно този факт като една от основните разлики между шеметното рали на биткойн сега и това от 2017 г.

Подкрепи Economic.bg