Кристин Лагард: Средната класа е големият губещ

Тя е заплашена от нарастващото неравенство

Кристин Лагард: Средната класа е големият губещ
Средните класи са заплашени от нарастващото неравенство. Те са най-големите губещи. Това заяви директорът на Международния валутен фонд (МВФ) по време на Световния икономически форум в Давос, където се проведе среща на върха, пише изданието New Europe.

На нея бяха представени пред лидерите тенденциите в глобалната политика и икономика. Всяка година форумът поднася изненади, тази също не беше изключение, пише още изданието. 

Лагард, която оглавява една от най-спорните международни институции, свърза социалната аномалия с нарастващия феномен на популизма. Нейното изказване обаче не е нещо ново за европейските граждани, особено тези в южната част на Европа.

След като Европейският съюз (ЕС) бе ударен от икономическа криза, блокът реши да се справи с проблема чрез програми за строги икономии. Сред държавите, на които бяха наложени методи за финансова дисциплина, са Гърция, Испания, Италия, Португалия, Ирландия. 

Резултатите от тях са неравенство и обедняване на средната класа. Малкият и среден бизнес беше унищожен от икономиите, които всъщност бяха подкрепени и от МВФ.
Коментари: 0