Куба се разделя с една от двете си валути

Това вероятно ще предизвика силна девалвация и увеличение на пенсии и заплати със стотици проценти

Куба се разделя с една от двете си валути

Снимка: БТА

1764 ~ 2 мин. четене

Куба се готви за мащабна парична и икономическа реформа, като се разделя с една от двете си валути. Сред главните цели е постигане на по-голяма предвидимост за чуждестранните инвеститори. От 25 години "Острова на свободата" има две местни валути – кубинското песо (CUP), използвано от държавата, за да изплаща заплати и да задоволява основните вътрешни потребности, и конвертируемо песо (CUC), чийто курс изкуствено бе обвързан с щатския долар.

Заради икономическите проблеми по време на Студената война кубинското правителство разреши притежанието на щатски долари (които преди това бяха незаконни) и започна да продава стоки и услуги в щатски долари, първоначално за туризъм и за луксозни предмети. През 1994 г. централната банка започна да издават конвертируемото песо, което да циркулира заедно с щатския долар.

На 8 ноември 2004 г. американският долар престана да се приема в кубинските търговски обекти и остави конвертируемото песо като единствената валута в обращение в много кубински фирми. Още на 22 октомври 2013 г. беше обявено, че валутата ще бъде бракувана, като постепенно тя ще бъде унифицирана с кубинското песо с по-ниска стойност.

В момента държавните предприятия, които представляват 85% от икономиката, са облагодетелствани от преференциален курс, при който едно CUP се разменя за един щатски долар. Този курс е предимство за тях при вноса, но пък не ги насърчава да работят за износ.

Идеята е курсът отсега нататък да бъде 24 CUP за един долар както за предприятията, така и за физическите лица.

Властите са предвидили, без все още да са посочили конкретни числа, националната валута да бъде силно девалвирана спрямо щатския долар (неотдавна отново въведен на острова в някои магазини). Тази мярка ще се отрази на спестяванията и на стойността на заплатите и на цените.

Правителството очаква значително повишение на цените на острова, но все още не уточнява мащаба на скока.

Задачата не е без рискове. Един от основните е да има инфлация по-висока от планираната, влошена от настоящия дефицит на предлагане“, каза президентът Мигел Диас-Канел Бермудес в обръщение към нацията и увери, че няма да се допускат злоупотреби и спекулативни цени, тъй като те ще бъдат изправени пред социални мерки за ограничаване и строги наказания за нарушителите.

След като CUC бъде премахнат от обращение в страната, населението ще има достатъчно време (очаква се период от не по-малко от шест месеца) да замени парите си в CUC в песо или ще може да ги похарчи чрез покупки на пазара. Например магазините ще събират тези пари в брой при покупки и ще връщат рестото в CUP (Кубинско неконвертируемо песо), мярка, която вече се прилага.

Тези CUC, независимо дали са в тяхно владение или в банките, ще поддържат текущата обменна стойност (1:24)“, докато сметките, които остават в банките и са в CUC, ще бъдат обърнати в кубински песо“, обясни още президентът.

За да може населението да понесе удара, правителството е предвидило средно увеличение на заплатите с 450%, а на пенсиите - с 500%, допълват от Франс прес.

Подкрепи Economic.bg