Културно-познавателен туризъм в община Сливница (Част II)

Вижте най-забележителните паметници на територията на общината

Културно-познавателен туризъм в община Сливница (Част II)
4994 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
Община Сливница се намира в централната част на Западна България, на 25 км от София. Населението й наброява 9760 жители. Природните дадености и местоположение на Сливница допринасят за развитието на туризма в общината. Освен селски и екотуризъм, в Сливница се развива и културно-познавателен туризъм. Издигнати са няколко исторически паметника в памет на загиналите от български войни:

Паметник на Марин Маринов На територията на общината, на връх Мека Цръв, се издига паметникът на русенския капитан Марин Янакиев Маринов, участвал в Сръбско-българската освободителна война.

Пантеон "Майка България" в с. ГургулятВ местността "Църковище", разположена в село Гургулят, е построен величествен пантеон "Майка България" в памет на загиналите в битката при Гургулят селяни, доброволци, войници и офицери. Пантеонът е построен между 1983 и 1985 г. 

Паметник на пътя Е80 - СливницаПрез ноември 2005 г. бе открит паметник на загиналите български офицери, подофицери и войници. Той се намира на пътя Е80. 

Паметна плоча в с. БърложницаВ центъра на село Бърложница е издигната паметна плоча на жители на селото, загинали в Илинденско-Преображенското въстание. Паметникът представлява каменен блок, на който са изписани имената на героите.

Бюст-паметник на дядо ПунеБюст-паметник на дядо Пуне е издигнат в двора на ПГ "Никола Йонков Вапцаров", в знак на признателност от неговите  съселяни. Дядо Пуне и бил един от най-видните дарители в Сливница

Паметници на капитан Васил Данаджиев и подпоручник Иван БобевПаметници на капитан Васил Данаджиев и подпоручик Иван Бобев, двама герои, загинали в боевете край Сливница по време на Сръбско-българската война през 1885 г., разположен до оградата на храм "Св. св. Кирил и Методий" в Сливница.
Подкрепи Economic.bg