Кувейт спира да наема чужденци за петролния си сектор

Страната планира драстично да намали бройката на чуждестранните специалисти – с милиони

Кувейт спира да наема чужденци за петролния си сектор

Петролно хранилище в Кувейт

Снимка: Pixabay

Кувейт реши да забрани наемането на емигранти в държавната Kuwait Petroleum Corporation (KPC) и нейните дъщерни дружества за 2020-2021 година. Броят на специалните договори, възложени на емигрантите, също ще бъде намален, предаде Kuwait News Agency, като цитира кувейтския министър на петрола и изпълняващ длъжността министър на електричеството и водите д-р Калед ал-Фадел.

По-рано този месец няколко законодатели планираха да предложат регламенти, включително забрана за наемане на „нови експерти“ и ограничаване на продължителността на пребиваване на чуждестранни работници в страната.

Кувейтският премиер шейх Сабах ал-Халед ал-Сабах също заяви по-рано този месец, че заради огромното напрежение пред икономиката, държавата от Персийския залив би искала чуждестранните работници да намалеят до 30% от населението на страната, което би представлявало спад спрямо 70-те процента в момента. 

Това ще наложи намаляване на броя на чуждестранните работници до около 2.5 милиона.

Миналата година депутатът Сафа ал Хашем също призова Кувейт да изгони близо два милиона емигранти от страната през следващите пет години, за да коригира „демографския дисбаланс“. Тя каза, че е от съществено значение кувейтските работещи да са повече от 50% от населението на страната.
Коментари: 0