КЗК се сети да провери антикартелните мерки на бензиностанциите

Регулаторът ще проследи дали „Лукойл”, „Еко“, „Шел“, „ОМВ“, „Газпром” и „Петрол“, спазват приетите преди повече от година ангажименти

КЗК се сети да провери антикартелните мерки на бензиностанциите
Автор: Александра Сотирова

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) проверява шестте вериги бензиностанции дали спазват поетите през март 2017 г. антикартелните мерки, с които се гарантира, че няма да си разменят информация относно цените на горивата у нас. Това става ясно от съобщение на регулаторът днес. 

Става въпрос за компаниите „Лукойл България” ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД (руската верига „Газпром”) и „Петрол“ АД.

„Във връзка с наблюдаваното увеличение на цените на горивата за крайните потребители и поетите задължения от дружествата, Комисията намира за необходимо да провери изпълнението на одобрения комплекс от мерки, състоящи се в задължения за приемане на вътрешни процедури, които да гарантират ефективната конкуренция на съответния пазар. Поетите през 2017 г. задължения целят да се препятства и възможността за възникване на евентуални антиконкурентни проблеми, свързани с прозрачността на пазара и координиране на пазарното поведение на дружествата при вземане на стратегически решения по начин, който ограничава конкуренцията”, пишат от Комисията.

Разследването ще протече паралелно със започналото проучване на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на бензин и дизел за крайни потребители, съобщават от антимонополния орган.

От Комисията добавят, че при осъществяването на контрола приемат сигнали и информация от всички физически и юридически лица, включително предприятия, сдружения на предприятия, държавни органи и органи на местното самоуправление, неправителствени организации.

Припомняме, че през март 2017 г. регулаторът излезе с решение, че на пазара на горива у нас картел няма, но въпреки това разследваните страни предприеха мерки, с които да не допускат подобен.

Мерките се изразяват в това, че шестте вериги поеха ангажимент за забрана на контакти и обмен на каквато и да е информация с конкуренти дружества и техните служители, забрана на всякакви контакти между служителите на собствените и конкурентните бензиностанции, забрана на обсъждане, получаване или предоставяне на търговска информация в рамките на работата в Сдружение с нестопанска цел „Българска петролна и газова асоциация“. Тогава компаниите се заеха и с това да налагат дисциплинарно наказание и да уволняват служители, които не спазват изискването за конфиденциалност на търговската информация.

В решението на регулатора от март миналата година се казва, че предложеният от компаниите комплекс от мерки е "адекватен и достатъчен да предотврати възникване и поддържане на антиконкурентно координирано поведение, независимо дали то се осъществяват формално или дори безмълвно". Според Комисията това препятства възникването на антиконкурентните проблеми, свързани с прозрачността и възможността за координиране на пазарното поведение на ответните страни и другите участници на пазара. 

Коментари: 0