Лагард приветства спасителния план за ЕС на Франция и Германия

Париж и Берлин предложиха създаването на фонд за безвъзмездни помощи за региони и сектори на ЕС

Лагард приветства спасителния план за ЕС на Франция и Германия

Снимка: БТА

804 ~ 2 мин. четене

Френско-германското предложение за фонд за възстановяване от коронавируса в размер на 500 млрд. евро ще донесе съществено облекчение на най-тежко засегнатите държави от Европейския съюз и ще демонстрира солидарност, заяви президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард.

След двумесечни често ожесточени преговори, най-големите сили на Блока предложиха в понеделник създаването на фонд, който ще предложи безвъзмездни помощи за региони и сектори на ЕС, засегнати най-силно от пандемията, което по думите на френския президент Еманюел Макрон е „израз на безпрецедентна солидарност“.

Париж и Берлин предлагат Европейската комисия да финансира този план за съживяване, като привлече средства от финансовите пазари „от името на ЕС", като временният фонд за съживяване, да бъде поместен в рамките на следващия бюджет на ЕС.

Въпреки че планът все още изисква съгласието на всички страни членки на ЕС, това би било голяма стъпка към обединение на дълга, след като това бе табу за германските правителства, които се опасяват, че техните данъкоплатци могат да носят отговорност за фискалната безотговорност на другите.

„Френско-германските предложения са амбициозни, целенасочени и, разбира се, добре дошли“, каза Лагард в съвместно интервю с четири европейски вестници, след като обяви, че планът изпрати еврото нагоре и намали доходността по италианските облигации.

„Те проправят пътя на Европейската комисия да заема средства в дългосрочен план и преди всичко позволяват да се оказва значителна пряка подкрепа на страните, които са най-засегнати от кризата“, заяви Лагард пред вестниците Les Echos, Handelsblatt, Corriere della Sera и El Mundo.

Изкупувайки 1.1 трлн. евро дълг през тази година, се очаква ЕЦБ да купи всички облигации, емитирани съвместно от страните членки на ЕС, като по този начин ще намали разходите по заеми и ще увеличи резерва от желани безопасни активи.

Очаква се икономиката в еврозоната да се свие с една десета тази година и дори при вече премахнати много ограниченията за овладяване на заразата, възстановяването се очаква да продължи и догодина.

Размишлявайки върху неотдавнашното решение на Конституционния съд на Германия, че ЕЦБ надвишава правомощията си с купуване на държавни облигации, Лагард заяви, че германската централна банка е длъжна да изпълни решението на ЕЦБ.

„Според Договора всички национални централни банки трябва да участват пълноценно в определянето и провеждането на паричната политика в еврозоната“, каза тя.

Нейните коментари могат да предвещават правен сблъсък, тъй като германският съд заяви, че германската централна банка трябва да се откаже от покупката на активи, освен ако ЕЦБ не докаже, че са необходими.

Ако ЕЦБ не успее да извърши този тест, вероятно Бундесбанк ще срещне конфликт между задължението си по Договора за ЕС и решението на най-висшия съд в страната.

Коментари: 0