Лечението на AstraZeneca с антитела не предотвратява COVID-19

Лечението на AstraZeneca с антитела не предотвратява COVID-19

Снимка: БТА

2585 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Англо-шведският производител на лекарства AstraZeneca заяви, че проучването на лечение с моноклонални антитела AZD7442 не отговаря на основната цел за предотвратяване на симптоматичен COVID-19 при хора, наскоро изложени на коронавирус, съобщава Reuters. Компанията посочи, че участниците в изследването са били неваксинирани пълнолетни хора на възраст над 18 години с потвърдена експозиция на човек с коронавирус през последните осем дни.

AZD7442 намалява риска от развитие на симптоматичен COVID-19 с едва 33% в сравнение с предоставено плацебо, което не е статистически значимо, съобщава компанията.

Въпреки че това проучване не отговаря на основната крайна точка срещу симптоматично заболяване, ние сме насърчени от защитата, наблюдавана при PCR отрицателните участници след лечение с AZD7442”, заяви Мене Пангалос, изпълнителен вицепрезидент на AstraZeneca.

Компанията също така изследва разработената терапия при пациенти, предварително изложени на коронавируса и за предотвратяване на по-тежко заболяване.

Терапията с моноклонални антитела принадлежи към клас лекарства, които имитират естествени антитела, които организмът произвежда за борба с инфекцията.

Конкурентите от Regeneron Pharmaceuticals Inc и Eli Lilly & Co също вече разработиха терапии с моноклонални антитела, които са разрешени за употреба в САЩ за лечение на пациенти, заразени с коронавируса. Европейската агенция по лекарствата (EMA) също одобри терапията с Regeneron и прави преглед на подобни лечения на Eli Lilly, Celltrion и още на едно, разработено от компаниите GlaxoSmithKline и Vir Biotechnology Inc.

AZD7442 се разработва с подкрепата на правителството на САЩ. През март AstraZeneca обяви сделка с американското правителство за доставка на до половин милион дози от моноклонални антитела AZD7442.

Компанията заяви във вторник, че сега води преговори с правителството на САЩ относно следващите стъпки по сделката.

Подкрепи Economic.bg