Летището в Дубай се надява да посрещне 28 млн. пътници тази година

Пътническият трафик бележи спад с около 67% през първото тримесечие на годината, а причината е пандемията

Летището в Дубай се надява да посрещне 28 млн. пътници тази година

Снимка: Dubai International / Facebook page

728 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Операторът на държавното летище в Дубай се надява на наплив от пътниците, тъй като пандемията от коронавируса започва да отслабва. Прогнозите са, че пътническият трафик ще се покачи с 8%, достигайки до 28 млн. души. Терминал 1 отваря отново този четвъртък след 15-месечно затваряне. Миналата година операциите бяха пренасочени през терминали 2 и 3 заради противоепидемичните мерки, съобщава Reuters.

"Вярвам, че когато пътуванията бъдат напълно възобновени, ще имаме много пътници. Ако сме късметлии, може да достигнем до 40 млн. пътници тази година, но прогнозите са за около 24-34 млн.", заяви главният изпълнителен директор на летищата в Дубай Пол Грифитс.

Терминал 1 има годишен капацитет от 18 млн. пътници, докато цялото летище може да поеме до 100 млн.

Грифитс изчислява, че отварянето на терминала ще доведе до 3 500 допълнителни работни места на летището, включително за тези, които работят в търговията на дребно, хотелиерството, сигурността и имиграцията. До есента 90% от 260 дестинации, обслужвани от летището в Дубай преди пандемията, могат да бъдат възстановени, казва Грифитс, спрямо 63% сега

Дубай обяви в събота, че някои ограничения за пътниците, които летят от Индия, Южна Африка и Нигерия, ще бъдат облекчени от сряда.

Летището е посрещнало 5.75 млн. пътници през първото тримесечие, което е 67.8% спад в сравнение със същото тримесечие през 2020 г. преди пандемията да окаже въздействие върху трафика. През 2020 г. пътникопотокът спадна със 70% до 25.9 млн. от 86.4 млн. през 2019 г. Летището е базата на държавните превозвачи Emirates и flydubai. За двуседмичен период 66 чуждестранни авиокомпании ще се преместят от терминали 2 и 3 към терминал 1.

Терминал 3, откъдето работи Emirates, засега ще продължи да работи с две от трите си зали. Второто летище в Дубай, Al Maktoum International, също ще остане затворено за полети.

Подкрепи Economic.bg