Личните лекари спират работа от утре

Започват протести срещу здравната реформа

Личните лекари спират работа от утре
212 ~ 2 мин. четене

Личните лекари започват ефективен протест. За това информира председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров пред Нова телевизия.

Той уточни, че протестът ще се изразява в прекратяване на работа на джипитата и поднесе извинение за временното удобство, което ще се създаде. „Пациентите трябва да знаят, че сме се погрижили навсякъде, където ще има протести, да има кабинети, които да поемат пациенти с остро възникнали заболявания. Информация за това къде се намират тези кабинети ще има на вратите на кабинетите на всички стачкуващи лекари", обясни д-р Киров.

„Протестът започва в няколко области, а след това ще се включат и други. Утре започваме с Кюстендил, Велико Търново, Разград, Ямбол. Всеки следващ ден ще обявяваме кои области ще се включат в протеста", каза още той.

Той изтъкна, че лекарите не стачкуват за заплатите си, а затова, че са принудени да се превърнат в „бездушни чиновници, които изпълняват безсмислени наредби, които са във вреда на пациента“. „Не искаме да бъдем такива хора, искаме да бъдем лекари, които се грижат за здравето на хората", коментира Гергана Николова, която работи като общопрактикуващ лекар.

 „Ние сме заложници на една система, на едни наредби, които не са измислени за пациентите, те вредят на пациентите" , каза още тя.

Преди дни Национално сдружение на частните болници (НСЧБ), Сдружение на общинските болници в България (СОББ) и Българска болнична асоциация (ББА) заявиха, че излизат на национален протест срещу реформата на здравния министър Петър Москов. В декларация те посочват, че нямат друг избор срещу здравната политика „от типа проба-грешка“, насочена срещу лекарите.


Частните и общинските лечебни заведения смятат, че готвените промени в здравеопазването се отразяват зле върху пациентите, които няма да могат да избират болницата, в която да се лекуват. Също така, ще са лишени от грижите на специалисти, а седмичните лимити и закупуването на дейности ще доведат по нови корупционни практики в сектора.

 

Те поискаха здравна система, свободна от монополна зависимост и зависимост от политически партии, свобода за пациентите да избират къде, при кого и как да се лекуват, както и справедливи и честни условия за работа.

Подкрепи Economic.bg