Липсва диалог между туризма и браншовите организации

Необходими са много усилия този сектор да излезе на светло, заяви Кирил Домусчиев

Липсва диалог между туризма и браншовите организации
260 ~ 2 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова
Туризмът и браншовите организации са доста разединени. Той е един от проблемните сектори, а е доста важен за страната ни. В момента туризмът генерира 12% от БВП на България, а до 2020 г. може да стигне между 18 и 20%. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев по време на среща с туристическия бранш, инициирана от КРИБ и КНСБ в рамките на Националната кампания "Бизнесът на светло за по-добро бъдеще".   
   
По думите му над 30% от икономиката ни е в сивия сектор и България се нарежда на първо място в ЕС по сива икономика. Тя е оценена на 454 млрд. евро в ЕС, допълни Кирил Домусчиев.

„По време на проведената кампания на КРИБ и КНСБ – „Бизнес на светло“ в по-големите градове в страната непрестанно изкачаше въпросът за сивата икономика в туристическата индустрия. В туризма липсва синхрон между общини, браншови организации и правителство – това е основният проблем на сектора“, допълни Домусчиев.

"Трябва заедно с правителството да полагаме усилия, за да стигнем там, където искаме да бъдем. Николина Ангелкова е доста амбициозна и готова да подкрепи и да ни помогне във всяко едно отношение на бизнеса. Трябва да й окажем съдействие, за да реализираме идеите си в бюджета", коментира председателят на КРИБ.  

Според него колкото повече приходи има в бюджета, толкова повече пари могат да отиват за инфраструктура и стимули за бизнеса. „Трябва заедно с правителството да полагаме усилия, за да стигнем там, където искаме да бъдем. България е на първо място в ЕС по сива икономика. Сивата икономика е оценена 454 млрд. евро в ЕС", каза още Кирил Домусчиев. 

Подкрепи Economic.bg